Ali zdravo sončenje obstaja?

Čeprav smo že zakorakali v pomlad, nas zadnje dni sonček ni pretirano razvajal. Pa vendar se poletje hitro približuje in  sonce je vedno močnejše. Počasi se bo začel lov na rjavo polt in izogibanje sončnim opeklinam, ki pečejo in skelijo. Na faksu že tri leta vsaj enkrat na leto poslušam predavanja o izdelkih za sončenje, sončenju in kako sončni žarki vplivajo na kožo.


Kako sonce napade kožo?
Sonce oddaja različne UV žarke.
UVC - ki jih zadrži ozon in ne pridejo do nas, če bi prišli do kože bi povzročali najhujše poškodbe.
UVB - Ne prehajajo stekla in delno jih zadržujejo oblaki, povzročajo opekline na koži in prehajajo v povrhnjico.
UVA - Prehajajo oblake in steklo, povzročajo pa staranje in prehajajo v usnjico.


Kaj se dogaja ob sončenju brez zaščite?
Zelo hitro po sončenju se pojavijo prvi škodljivi učinki kot so rdečina, sončne alergije, pojavi se vnetje kože. Večkrat se po celem dnevu dnevu na plaži pojavi tudi prijetna večerna utrujenost, ki je posledica tega da se telo bori s poškodbami, ki jih je povzročilo sonce. Čez leta pa se lahko pojavi kožni rak, za katerega so odgovorni tako UVB, kot tudi UVA žarki, pojavijo se različni pigmentni madeži, gube so globlje.

1. nasvet
Bodi pozorna na znamenja na koži, predvsem tista ki nastanejo na novo in tista, ki se spreminjajo, Če se ti zdi znamenje sumljivo, obišči svojega zdravnika!

Mit št. 1: Sončenje v solarijih je zdravo
Sončenje v solarijih je ravno toliko škodljivo kot je škodljivo sončenje na soncu in čeprav mogoče ni rdečine po sončenju, bo ob uporabi solarija, prav tako kot po sončenju, koža zgubana in bo imela izgled usnja.

Ali obstajajo tudi pozitivni učinki sonca?
- Sonce prispeva k nastanku vitamina D v koži. (Za nastanek zadostne količine vitamina D je dovolj izpostavljanje soncu 2-3krat na teden za 10-15min)
- Naše psihično počutje je boljše in bolj pozitivno.
- Pomaga pri zdravljenju luskavice.
- Izboljšan je imunski sistem.


Mit št. 2: Ko enkrat porjavim je moja koža zaščitena.
Ko koža enkrat porjavi je v njej že prišlo že poškodb. Porjavitev kože je še zadnja obramba kože pred prehudimi poškodami celic. Zato jo moraš še vedno zaščititi s kremo in oblačili.

2. nasvet
Ker je obraz najbolj izpostavljen soncu skozi celotno leto ga zavaruj tako, da med celim letom in ne le poleti uporabljaš kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 30, saj boš tudi tako preprečila znake staranja.


Kako se zaščitiš pred soncem?
- Izogibaj se sončenju med 10 in 16 uro.
- Telo zaščiti z obleko, nosi tudi pokrivalo in sončna očala.
- Uporabljaj sredstva za zaščito pred soncem v zadostni količini in z dovolj visokim faktorjem. Povprečno se za en nanos porabi pribl. 30ml izdelka za celotno telo.
- Kremo nanašaj dovolj pogosto, torej na vsaki dve uri oz. po vsakem kopanju in otiranju z brisačo.
- Zadržuj se v senci.


3. nasvet
Ne pozabi se zaščiti tudi v senci, saj te sončni žarki tudi takrat dosežejo in lahko ravno tako povzročijo neželene učinke, ki morda ne bodo vidni takoj.


Kako se pa ti zaščitiš pred soncem?
Ni komentarjev