Kako NE rešuješ težav ali kako jih rešujem jaz

Reševanje težav je včasih preprosto težava. Včasih večja, včasih manjša odvisno od stopnje problema. Vsem težavam in čudnim situacijam, pa je skupno to da jih je včasih težavno rešiti, pa ne zato, ker bi bile tako komplicirane, ampak ker jih sami take naredimo.


1. Delanje iz muhe slona ali lune
Ko se znajdem v neprijetni situaciji  ali imam težavo, ponavadi najprej pomislim na vse najslabše možne scenarije. Dokler ne pridem do scenarija, ko razmišljam da bi bil še najboljše kupiti letalsko karto in se odpraviti stran.

2. Situacija je videti še težja...
Ker scenariji prerastejo vse meje domišilije, je težava kar naenkrat videti še veliko slabša, kot je v resnici in tako imam še manj volje, da bi se je lotila.

3. Bežanje pred situacijo
V glavi je težava dosegla stopnjo ultra kritično, zato se začnem pretvarjati, da ne obstaja in prelagam njeno reševanje na zadnjo minuto, kot je le mogoče.

4. Za vsako rešitev se najde težava*
Ko se vseeno za nekaj trenutkov izkopljem iz vseh negativnih pomislekov in končno začnem razmišljati o rešitvah, ugotovim, da za vsako rešitev obstaja dodatna težava …

5. Prijatelji te imajo dovolj, čeprav ti tega ne povedo vedno...
Seveda sledi obvezno jamranje prijateljem in to ponavadi ne samo enemu, ampak dvema ali trem, za sigurno, ker pač več ljudi več ve. In ko me skušajo pomiriti in dati nasvete, še vedno jamram.

6. Končno se lotim težave
Ko se nekega jutra končno zbudim in ugotovim, da sedaj je pa res treba nekaj narediti. Je težava ponavadi rešena v nekaj minutah, brez drame in tega da moraš še isto sekundo kupiti letalsko karto za drugi konec sveta.

7. Vidim da vse le ni tako črno
Končno ugotovim, da se na koncu še tako težka situacija reši, sklenem, da se bom naslednjič situacije lotila takoj , brez drame in scenarijev vrednih Oskarja.

8. Ko se znova zajdem v težavah se krog od 1. do 7. točke ponovi ...
Začnem spet na prvi točki in grem še enkrat skozi zapisan proces in upam, da se enkrat končno zavem, da ponavadi situacija ni tako črna kot se zdi. Le informacij moraš imeti dovolj. Sedaj samo čakam dan, ko sem bom končno zavedla, da so točke od 1. do 5. nepotrebne in se bom takoj lotila točke 6.


*Za vsako rešitev se najde težava je tudi naslov knjige avtorice Kerstin Gier, in je odlično sproščujoče branje tudi če nisi v težavah ;)


**Vsem svojim prijateljicam iz točke 6 se zahvaljujem za potrpljenje in prenašanje :) Saj veste da vas mam rada ;)Ni komentarjev