Kreme za sončenje

Sonce počasi že kaže svojo moč, in če sem v prejšnjem blogu se posvetila sončenju bom tokrat celoten blog namenila samo kremam za sončenje. Tokrat bom povedala nekaj o tem kateri faktor izbrati in ali so naravna sredstva res najboljša izbira za zaščito pred soncem.


Zaščitni faktor
Na vseh izdelkih je zapisana kratica SPF in zraven številka 6, 10, 15, 20 … Ta kratica označuje sun protector factor oz. stopnjo zaščite s sončnim zaščitnim faktorjem.
Pri tem je potrebno poudariti, da SPF razmerje med količino prejetega UV sevanja, da se pojavi rdečina na zaščiteni koži in količino prejetega UV sevanja, da se pojavi rdečina na nezaščiteni koži. Torej SPF ne pove koliko dlje časa smo lahko varno izpostavljeni soncu, saj smo izpostavljeni ob različnih situacijah različni količini UV žarkov. Torej če se s kremo namažeš in si celoten čas v senci boš zaščiten dlje časa, kot če boš celoten čas na soncu, kjer boš izpostavljen večji količini sevanja.
Višji kot je faktor napisan na embalaži, pred večjo količino sevanja si zaščiten. Vendar je treba poudariti, da je razlika pri zaščiti s SPF 5 ali SPF 50 zelo velika, medtem ko je med SPF 30 in SPF 50 zelo majhna.
Vedeti pa moraš da je SPF opredeljen za UVB žarke in ne pa tudi za UVA žarke.
Za UVA žarke se uporablja drugačne teste, mora pa biti zaščita pred UVA žarki vsaj ⅓ SPF. Torej če je SPF kreme 30, mora biti UVA faktor vsaj 10.


Koliko kreme moram nanesti?
Da bi dosegel predpisan faktor moraš na kožo nanesti 2mg/1cm2, kar pomeni povprečno 30ml po celotnem telesu. Ker seveda nanesemo veliko manj izdelka to pomeni, tudi manjši zaščitni faktor. Torej če imaš kremo s faktorjem 30 in je naneseš približno 15ml po celotnem telesu, to pomeni, da bo dejanski zaščitni faktor 15.


Kolikšen faktor naj izberem?
Če veš, da spadaš med tiste, ki zagotovo nanesejo veliko manj izdelka na svojo kožo, kot bi ga morali, je bolje za izbereš izdelke, ki imajo višji zaščitni faktor, torej nekje od 20 naprej. Izbirati pa moraš tudi na svoj tip kože, če si zelo svetla in te hitro opeče, izberi zelo visok faktor.


Za zaščito pred soncem uporabljam naravna olja in masla, ki že vsebujejo zaščitni faktor, saj sem dovolj zaščitena?
Olja in masla imajo zaščitni faktor med 2 in 6, kar pomeni da je stopnja zaščite zelo nizka, prav tako je vprašanje ali ga na kožo naneseš dovolj, da dosežeš ta zaščitni faktor, prav tako pa je vprašanje ali sploh ščitijo pred UVA žarki.


Saj bi se zaščitila s kremo z visokim SPF, ampak mi gre blazno na živce, da sem potem bela od kreme.
To se da enostavno rešiti tako, da izbereš kremo, ki vsebuje nano velikosti anorganskih filtrov, ki so glavni krivci za bel videz na koži. Vendar se tukaj postavlja vprašanje varnosti, saj bi ti delci lahko prehajali kožo.


Imam mastno kožo na obrazu in mi če se namažem s kremo za zaščito pred soncem se še bolj svetim in imam neprijeten občutek na obrazu.
Če si pripravljena odšteti nekaj več denarja za kremo za obraz imaš v lekarnah na voljo, kar nekaj krem za sončenje, ki te zaščitijo in hkrati tudi matirajo. (Več o njih v naslednjem blogu). Medtem ko takšnih krem na žalost še nisem zasledila v drogerijah.

Kako se pa ti zaščitiš pred soncem? 
Ni komentarjev