Maskara - ker ceniš svoje oči

Maskara je zagotovo eno od najbolj priljubljenih in najbolj uporabljenih ličil. Pa vendar ni vse tako preprosto, ko se odločaš za izbiro in predvsem uporabo maskare. V tem blogu ne bom govorila o tem kakšno maskaro rabiš za večji volumen ali za daljše trepalnice, ampak se bom posvetila stvarem, na katere med nakupom in uporabo maskare niti pomisliš ne. 

Uporaba maskare
Rok uporabe maskare je med 3 in 6 mesecev in po tem času moraš maskaro zamenjati z novo, saj se v njej namnožijo različni mikroorganizmi.

Maskare ne posojaj in si je ne sposojaj, čeprav je to tvoja najboljša prijateljica, sestra ali mama. Vsaka ima namreč drugačno ''okolje'' okrog oči in zato lahko tebi sestrina maskara povzroči tudi vnetje oči.

Testerji v drogerijah
Že večkrat sem videla prodajalke, ki so uporabile testerje maskar. Sedaj pa pomisli, da je isto maskaro imelo na sebi tudi kar nekaj nakupovalk pred tabo. Če pomisliš na to, da je mogoče katera izmed njih imela vnetje oči, se to lahko sedaj prenese na tvoje oči. 

Prav tako če ni priloženih testerjev ne odpiraj maskar in jih ne preizkušaj! Saj jo bo kupila ena punca za tabo (lahko pa si to tudi ti), ki kupi načeloma novo maskaro – ki je bila že odprta, torej ji teče rok uporabnosti, hkrati pa je lahko bila tudi že uporabljena!!!

Maskare v drogeriji lahko poskusiš le v primeru, če imajo tam ščetke za trepalnice za enkratno uporabo.

Ko se odločiš za make-up artista...
Ko se odločaš za vizažista, ki si ga boš najela npr. za poročno ličenje. Bodi pozorna tudi na njegovo higieno in tudi na to ali ti maskaro nanaša s čopičem/ščetko za enkratno uporabo ali uporablja na vseh strankah isto ščetko. Tu ponavadi velja (ne vedno!), več denarja daš, boljša bo tvoja vizažistka.

Domača maskara – najboljša maskara
Po brskanju po internetu sem odkrila, da si dekleta sama izdelujejo maskare iz naravnih sestavin, ker je pač naravna kozmetika v teh časih zelo priljubljena. Torej veš kaj je v maskari in torej je boljša za uporabo od klasične, ki je kupljena v trgovini? NE, NE in še enkrat NE!
In zakaj je tako? Ko ti doma izdeluješ maskaro, ne moreš zagotoviti sterilnih pogojev za izdelavo maskare, prav tako tvoj vsebnik (uporabljen od stare maskare) ni sterilen.  Poleg tega, ti izvora sestavin ne poznaš in s tem ne veš ali lahko potencialno dražijo tvoje oči in ali lahko celo vsebujejo alergene.  Pojavi pa se tudi težava z konzervansi, ki jih vse maskare vsebujejo konzervanse. Čeprav se tebi zdi, da je maskara brez konzervansov odlična, ker vsebuje manj ''nevarnih'' snovi, so ti žal nujno potrebni, da preprečujejo razrast mikroorganizmom, ti pa tudi če jih dodaš, ne veš kakšno količino jih moraš dodati, da jih bo dovolj in da ne bodo dražili oči. 
Že ''kupljena'' maskara ima kratek rok uporabe. Domača maskara pa ni varna za uporabo že od izdelave naprej!!!
In ne segrevanje ali prekuhavanje ni dovolj za sterilizacijo, prav tako pa že uporabljenega vsebnika ne moreš pravilno in povsem očistiti z domačimi metodami.

Ponaredki maskar!
Če si ne moreš privoščiti Diorjeve maskare ne kupuj ponaredkov, zato da boš rekla da imaš Diorjevo maskaro! Saj si lahko narediš več škode kot koristi z njo, ker sestavine niso preverjene in lahko povzročijo hudo reakcijo na tvojih očeh.
Zato raje cenejšo maskaro, kot pa ''kvaliteten'' ponaredek!
Na kratko pravilno uporabljaj maskaro in tvoje oči ti bodo hvaležne!

Ančy :)Ni komentarjev