Navade za boljše življenje

Nasvete kako moramo živeti in kaj moramo početi najdemo že na skoraj vsaki spletni strani. Sama sem verjetno prebrala malo morje takih člankov in knjig, ki naj bi mi pomagali do sreče in pravega življenja. Včasih sem se z njimi strinjala, včasih pač ne. Večino pa  sem v naslednjih petih minutah že pozabila. Kljub vsemu pa sem skozi življenje odkrila nekaj navad in nasvetov, ki mi pomagajo, da ostanem prisebna v stresnih situacijah.

Gibanje
Gibanje, pa naj bo to hoja, tek, izleti v hribe, rolanje, zumba, se mi zdi, za nas in za naš hiter tempo življenja, zelo pomembno. Sama, ko sem pod stresom, grem najraje teči v naravo in pustim mislim svojo pot. To mi pomaga, da se sprostim in vmes mogoče rešim še kakšen problem ali pa preprosto kako neugodno situacijo prediham in pustim za sabo. S teka se vedno vrnem veliko bolj sproščena in boljše volje. (Svoje verjetno opravijo tudi hormoni sreče, ki se takrat sproščajo).

Prehrana
V trenutnem tempu, ki ga imam samo nekaj na hitro vržem vase. Ponavadi, ker sem preprosto preveč lačna, da bi se mi dalo počakati še kako uro do prave hrane, pojem nekaj na hitro pripravljenega, ki skoraj zagotovo ni zdravo. V zadnjem času je moja prehrana katastrofa, in ko se pogovarjam z drugimi, tudi pri njih ponavadi ni najboljša situacija. Zaradi različnih delovnih ur in ostalih obveznosti je zdravo prehranjevanje bolj izjema kot pravilo. Sama se trudim, da imam vsaj en zdrav obrok na dan, če že vse drugo odpove. Zdrava prehrana z veliko zelenjave, z zdravimi maščobami in beljakovinami ter zmernimi ogljikovimi hidrati je trenutno zame še znanstvena fantastika.

Počni nekaj kar imaš rada
Ena od najpomembnejših stvari, ki se mi zdi, da jo mora imeti vsak, je nekaj kar rad počne. Pa naj bo to služba, vrtnarjenje, kvačkanje ali branje knjige. Zame je to bloganje. Pisanje me sprosti in z vami rada delim vsebine, ki so meni zanimive in se mi zdijo uporabne.

Prioritete
Še ena od stvari, ki je zelo pomembna in mene nese na celi črti. Postavljanje prioritet. Imam preveč obveznosti, ki bi jih rada naredila v enem dnevu in potem mi preprosto zmanjka časa in volje. Zato je praktično nujno, da imaš postavljene prioritete in veš katere stvari morajo imeti ob določenem času prednost. Med to zagotovo spada tudi zdravje, ki bi moralo biti na prvem mestu vedno, ne samo takrat, ko se začne rušiti.

Spanje
Ena od stvari, ki mi je ponoči najbolj pri srcu, je spanje, ki je predvsem ponoči za nas zelo koristno in nas napolni z energijo, ki jo nujno potrebujemo. Čeprav vem, da je sploh v študentskih letih, kakšna noč veliko krajša kot bi morala biti, zaradi žuranja ali učenja, pa je vseeno dobro, da si privoščimo dovolj kakovostnega spanca.


Ni komentarjev