Ali so parabeni res tako nevarni?

Končno mi je uspelo napisati blog o parabenih. Tako kot večina stvari v življenju imajo tudi oni več odtenkov, čeprav se v javnosti govori le o enem in še o tem brez vseh podrobnosti. Vedno več je izdelkov z napisi: Paraben free. Ne vsebuje parabenov. Vsi se jih hočejo znebiti. Na žalost in škodo parabenov so le-ti padli v efekt snežne kepe in končali na črni listi.

vir

Kaj so parabeni?
Parabeni so skupina estrov parahidroksibenzojske kisline. Parabeni, ki so se uporabljali v kozmetiki so metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, izobutilparaben, izopropilparaben in benzilparaben. Nekaterih med njimi namreč ne uporabljajo več.

vir
Kje vse najdemo parabene?
Parabeni so naravno prisotni v določenih vrstah sadja in zelenjave, naprimer v borovnicah. V njih so prisotni saj jih ščitijo pred napadi mikroorganizmov. Za potrebe kozmetične in prehrambene industrije pa se izdelujejo v laboratoriju.


Zakaj uporabljamo parabene v izdelkih?
So konzervansi in ščitijo izdelke pred razrastom mikroorganizmov in tako zagotavljajo daljšo uporabnost izdelkov. Parabeni so priljubljeni zato, ker ne ščitijo zgolj pred eno vrsto mikroorganizmov ampak pred več različnimi vrstami in to na zelo učinkovit način, kar pomeni pomeni da v izdelke vgradimo manj različnih konzervansov in v manjših koncentracijah, poleg tega imajo nizko toksičnost in so v uporabi že več kot 50let in so verjetno ena največkrat testiranih sestavin. Parabeni so za kozmetične namene trenutno dovoljeni v koncentraciji 0,4% če uporabimo posamezen paraben oz. 0,8% če uporabimo mešanico različnih parabenov.


Parabeni povzročajo raka?
Gremo lepo od začetka. Parabene so testirali in uporabljali kot konzervanse že vrsto let in potem se je leta 2004 zgodila študija Dr. Philippe Darbre z naslovom Concentrations of parabens in human breast tumours, ki je bila objavljena v Journal of Applied Toxilogy. V študiji so 20 primerov raka na prsih testirali na vsebnost parabenov in jih našli v vseh. Vendar študija NE opredeljuje ZAKAJ in KAKO so se parabeni znašli v njih. Prav tako so potrdili, da so bili parabeni prisotni tudi v zdravem tkivu. Vendar, ko so se enkrat govorice začele jih ni bilo mogoče več ustaviti. Kasneje je dr. Darbre podala še naslednjo izjavo: ‘Nowhere in the manuscript was any claim made that the presence of parabens had caused the breast cancer, indeed the measurement of a compound in a tissue cannot provide evidence of causality.’. Sedaj se na internetu na več blogih in različnih portalih še vedno zapisi o škodljivosti parabenov. Ena od najbolj znanih strani je EWG (Environmental Working Group).

vir

Kaj so o parabenih povedale študije?
Ker so parabeni postali strah in trepet potrošnikov je SCCP naredila toksikoliški pregled lastnosti zanje. Podatki so vsebovali akutne, subakutne in kronične toksikološke študije na podanah, psih in miškah. Študije so pokazale, da parabeni niso toksični, kancerogeni, genotoksični ali teratoksični. Ne nabirajo se v človeških tkivih, ampak se izločajo iz telesa. Parabeni, ko pridejo v telo se metabolizirajo iz estrov do parahidroskibenzojske kisline in se izločijo iz telesa. Imajo estrogeno delovanje, lahko se torej vežejo na estrogenske receptorje. Vendar je njihovo estrogeno delovanje zelo šibko. Namreč njihova moč vezave na receptorje je 1000 do 1000000 manjša od naravnega estrogena, zato je zelo malo verjetnosti, da bi prišlo do vezave na receptorje. Prav tako niso edina snov z estrogenim delovanjem, nekatere naravne snovi imajo šibko estrogeno delovanje.
vir

Ali so parabeni varni za uporabo v kozmetiki?
Parabeni se v kozmetiki uporabljajo že 50 let, testirajo pa jih še bolj intenzivno od leta 2004 in temu tudi prilagajajo koncentracije dovoljene v kozmetičnih izdelkih. Parabeni dokazano niso toksični za nas. Prehodnost v kožo je izredno majhna, saj je vodotopna molekula in ne prehaja kože tako zlahka, pa še izloči se iz telesa če vanj pride. Parabeni so tudi veliko bolj preizkušeni kot večina novejših konzervansov katerih lastnostni in varnostni vidik niso še tako raziskani.

Članki kjer, si lahko prebereš o parabenih:
Ni komentarjev