Pravilna uporaba kozmetike

Preden obsodimo kozmetično sestavino, da je nevarna in ‘fuj in fej’ za naše telo, se moramo vprašati ali pravilno uporabljamo kozmetične izdelke. Pravilna uporaba kozmetičnih izdelkov lahko namreč pomeni razliko med tem ali bo sestavina prišla v telo ali ne oziroma ali bo na naši koži naredila reakcijo.


Kozmetični izdelki so v večini namenjeni uporabi na zdravi in nepoškodovani koži.


Zdrava in nepoškodovana koža
Obolela in poškodovana koža je ponavadi tudi bolj prepustna za kozmetične sestavine, saj je njena barierna funkcija porušena. Pri poškodbah ne mislim le na rane, ko se opraskamo ali hujše opekline, ampak govorim tudi o poškodbah, ki na koži niso vidne. Takšne poškodbe nastanejo naprimer ob britju - ne vidimo jih, ampak so tam. Na prehajanje sestavin pa vpliva tudi navlaženost kože, tako zelo suha koža (katere bariera ne deluje pravilno), kot tudi zelo namočena (zgubani prsti po prijetni dolgi kopeli), povečajo možnost za prehod sestavine.


Količina
Pomembna je tudi količina nanešenega izdelka. Pri izdelkih, ki se spirajo to ni velika težava, to nastane pri izdelkih, ki ostanejo na koži. Saj vsi vemo da pretiravanje ni dobro.
Kam izdelek nanesemo?
Izdelki so ponavadi namenjeni točno določenemu delu telesa. Če kremo za telo uporabimo na obrazu ne bo težav. Vendar tukaj mislim na izdelke, ki so veliko bolj agresivni in imajo točno določeno vlogo. Torej barve za lase, kreme za depilacijo, ipd. Ti izdelki imajo v navodilih tudi zapisano na katerih delih telesa in včasih tudi kje se jih ne sme uporabljati.


Alergije
Včasih se zgodi da smo na katero od sestavin alergični. Čeprav vem, da si večkrat mislimo saj bo vse v redu, je pri določenih izdelkih, kot so barve za lase, priporočljivo narediti test, ali ste občutljivi na izdelek, saj so lahko poškodbe hude. Prav tako je potrebno biti pozoren pri ostalih izdelkih, saj ravno tako lahko povzročijo reakcijo. Zato je pomembno, da če se po nanosu izdelka ne počutite udobno (vas srbi, peče, pojavi se rdečica), izdelek takoj odstranite in ga ne uporabljate več.  


Profesionalni izdelki
Čeprav se izdelki za profesionalce slišijo super in zagotovo boljše delujejo, kot tisti namenjeni ‘navadnim smrtnikom’, so z razlogom namenjeni le njim. Izdelki za profesionalno uporabo so ponavadi učinkovitejši, vendar tudi močnejši in hitreje lahko pride do neželenih učinkov, zato je potrebno biti pri njihovi uporabi še posebej previden. In predvsem prepustiti uporabo tistim, ki vedo kaj delajo in znajo ravnati z izdelkom.

Ni komentarjev