6 navad uspešnih ljudi

Vedno me je zanimalo kaj počnejo uspešni ljudje, da postanejo uspešni. Po prebranih različnih knjigah, me zanima ali je njihova prva rutina zjutraj to, da se gledajo v ogledalo in si eno uro ponavljajo, da so najboljši ali to, da deset minut sedijo na svoji postelji in strmijo v svoja stopala.  Ko sem google vprašala what successful people do, mi je pokazal veliko zadetkov.

Prebrskala sem nekaj strani zadetkov in izbrala nekaj člankov ter jih prebrala. Izbrala sem nekaj navad, ki se mi zdijo pomembne. Vmes sem se tudi naučila, da Tim Cook vstaja zjutraj ob pol štirih, da Barack Obama telovadi 6-krat na teden in da se navade precej ponavljajo.

Osredotoči se na eno nalogo naenkrat
Vse verjetno poznamo multitasking, ko hkrati kuhaš, delaš kaj na računalniku, se urejaš in pogovarjaš po telefonu? Ali pa bolj študentska varianta, pisanje seminarske naloge in zraven gledanje serije. Na koncu vedno delamo vse napol. Ta nasvet se mi zdi precej uporaben in ga je vredno upoštevati, saj se je lažje posvetiti zgolj eni nalogi naenkrat, kot pa jih opravljati več in na koncu ni nič narejeno tako kot bi moralo biti.

Lenoba ni ključ do uspeha
Se tudi tebi kdaj zgodi, da rečeš, saj to bom pa že naredila in na koncu delaš zadnjo sekundo, čeprav bi bilo to lahko narejeno že pred enim mesecem. To se meni konstantno dogaja, čeprav sem imela nekaj svetlih prebliskov, ko sem ugotovila, da je mogoče to da stvari narediš takoj, zelo dobra ideja. Saj preprosto potem tistega nimaš stalno v mislih, ko delaš druge stvari in se sprašuješ, kako boš zmogla še to.

Ugotovi, kdaj si najbolj produktivna
Sama sem bolj jutranja ptica in mi vstajanje zjutraj ne povzroča pretiranih težav, imam pa težave s tem, da ostajam pokonci pozno v noč. Zagotovo je marsikatera med vami bolj nočna ptica in lažje dela ponoči kot zjutraj. Če ti to odgovarja, zakaj pa ne? Pomembno je, da najdeš svoj čas, ko najboljše in najbolj zbrano funkcioniraš.

Napake
Iz napak se učimo. In tudi uspešni se. Čeprav nas zelo hitro naučijo, da ne smemo delati napak, so napake nujno potrebne, saj se iz njih učimo in rastemo. Predvsem pa za naslednjič vemo katera pot ne pripelje do cilja. Čeprav moramo včasih še vedno poskusiti isto pot.

Energija je vse
Verjetno si že kdaj opazila, da so uspešni ljudje polni energije. Sama menim, da je to predvsem zato, ker počnejo nekaj kar jih veseli in jim daje zagon. Poleg tega pa spijo dovolj, se gibajo, ne pozabijo jesti in počivajo. Včasih 10 minut počitka naredi več za produktivnost, kot pa to da se prisiliš in delaš naprej, tudi če si utrujena in ne moreš več razmišljati. Raje 10 minut kvalitetnega počitka, kot pa še dodatna kava.

Just do it
Vsak od nas ima ideje, načrte, to-do liste, kaj vse želi narediti, ampak težava je v tem, če to ostane le v naših glavah. Na žalost je edina pot, da postanemo uspešni v tem, da začnemo preprosto delati na tem, v čemer želimo biti uspešni. Čeprav je včasih težko in nas je strah, kaj bo če nam ne uspe. Zavedati se moraš, da čeprav ti bo spodletelo na celi črti, ti bo za vedno ostala izkušnja in predvsem zavedanje, da si poskusila.
S teboj sem delila 6 navad, ki se mi zdijo precej splošne in predvsem uporabne, ne glede na tvoje cilje. Večino od teh navad, sem preizkusila vsaj enkrat v življenju, zato lahko iz lastnih izkušenj povem, da so delovale. Seveda, pa delaj na tem, da razviješ še svoje navade, ki ti bodo pomagale do uspeha in ti bodo pisane na kožo.
1 komentar