Zbirka Kažipoti

Pot samoodvisnosti, Pot srečanja, Pot solza in Pot sreče, so knjige, ki jih najdemo v zbirki Kažipoti, pisatelja in psihoterapevta Jorge-a Bucay-a. Čeprav pisatelj ustvarja že vrsto let, pa so bile njegove knjige v slovenščino prvič prevedene šele pred nekaj leti. Prva njegova knjiga, ki je izšla v slovenščini, je bila Ali ti povem zgodbo?. Njegov slog pisanja me je zelo hitro očaral, zato nisem zamudila izida nobene njegove knjige v slovenščini.  

Jorge Bucay je psihoterapevt, pravijo pa mu tudi pripovedovalec zdravilnih zgodb. Njegove knjige so sestavljene iz zgodb (Ali ti povem zgodbo?, Ali ti povem še eno zgodbo?) ali pa avtor zgodbe le vključi v vsebino knjige za lažje razumevanje. Najprej mi je po naključju v roke prišla njegova knjiga Ali ti povem še eno zgodbo?, ob izidu knjige Ljubiti z odprtimi očmi pa sem se udeležila tudi predavanja, ki ga je imel v Ljubljani. Kot pisatelj mi je pri srcu, ker ne piše klasičnih knjig o osebni rasti, ampak pove tako kot se stvari odvijajo v resničnem življenju. Prav tako te z napisanim besedilom ne sili, da verjameš njegovim teorijam, ampak teorije in svoje mišljenje razloži, potem pa sam potegneš ven točno tisto, kar potrebuješ.

Kažipoti
Ob prebiranju teh knjig sem zagotovo dobila drugačen pogled na nekatere stvari, hkrati pa sem ugotovila, da je z mano vse v najlepšem redu. Knjige so mi bile všeč tudi zato, ker je o vsaki temi spregovoril iz različnih zornih kotov in razložil različne teorije, ki so nastajale skozi leta. V knjigah stvari ni olepševal, ampak povedal stvari iz resničnega sveta in iz svojih lastnih izkušenj. Knjig ni potrebno brati v vrstnem redu, kot so izšle, je pa za razumevanje zagotovo lažje, saj se dopolnjujejo.   

Pot samoodvisnosti
To je prva knjiga iz zbirke in njeno, po mojem mnenju najpomembnejše, sporočilo se glasi: za svoja dejanja moraš prevzeti odgovornost. Besedo samoodvisnost si je izmislil sam, saj je ime občutek, da besede kot so odvisnost, neodvisnost, polodvisnost, soodvisnost, ne zajamejo tistega, kar želi opisati. Razloži, da smo vedno odvisni od nečesa, kako se nezdravih odvisnosti znebiti in kako priti do zdravega odnosa do samega sebe. Popelje pa te tudi do zavedanja, da si za vse odločitve in posledice v tvojem življenju odgovoren ti sam.

Pot srečanja
Druga knjiga iz zbirke govori o razmerjih, ki jih imamo v življenju, tako z drugimi kot s samim sabo. V knjigi nam pojasni, da obstaja več vrst ljubezni, razloži kje se v razmerjih, tako družinskih kot med partnerjema, pojavijo težave, dotakne se spolnosti in ljubezenskih razmerij ter povezave med njima. Zame knjiga ponuja zanimiv in predvsem drugačen pogled na razumevanje različnih odnosov.

Pot solza
V Poti solza (tukaj? Namesto se enkrat naslov) nas avtor popelje na pot žalovanja. Skozi vsebino knjige nam pojasni, da kljub temu, da je ta pot naporna in težavna jo moramo ob izgubi (smrt ali katera druga izguba) nujno prehoditi, saj bomo le tako v miru živeli naprej. V knjigi opiše posamezne korake na tej poti in zakaj so posamezni koraki poti pomembni. Predvsem pa nas potolaži, da pravilno žalovanje ne obstaja, da ga vsak posameznik doživlja drugače.

Pot sreče

Zadnja knjiga iz serije Kažipoti je izšla pred kratkim in takoj, ko sem le lahko, sem jo prebrala. V njej nas avtor popelje na še zadnjo pot, ki je verjetno za skoraj vsakega najpomembnejša - pot do sreče. V knjigi razkrije, da pot do sreče, ni samo ena, ampak jih je več, predvsem pa, da se tisto, kar nam skozi življenje predstavlja srečo spreminja. Meni je bil v knjigi najbolj všeč njegov prikaz prehodov v življenju, ko nam pokaže, da se moramo sami odločiti, ali gremo naprej in pustimo vse za seboj, ali nam je všeč življenje kjer smo in s katerimi ljudmi smo obkroženi.
Ni komentarjev