Šipkovo olje - večerno razvajanje

Šipkovo olje je zame postala stalnica v moji kozmetični zbirki negovalne kozmetike. Zanj sem prvič slišala na faksu, o njem pa sem potem poslušala, še kot o pripravi kože na ličenje na predavanju o ličenju. Takrat sem vedela, da ga moram preizkusiti. Nisem pa vedela, da ga bom v roke dobila že čez nekaj dni.

Šipkovo olje stiskajo iz šipkovih oreščkov, saj vsebujejo 10% olja. Največ olja pridelajo v Južni Ameriki (Čile), izvira pa iz Evrope. Pravo šipkovo olje je zlato-rumene ali rdeče-rumene barve. Ker ima veliko nenasičenih maščobnih kislin je zelo nestabilno olje, ki se hitro pokvari. Njegov vonj je prijetno-neprijeten – vonj ima rahlo po ribah.

Sestava šipkovega olja
Šipkovo olje je sestavljeno predvsem iz linolne in alfa-linolenske kisline, zraven pa sta v manjšem deležu prisotni še oleinska in palmitinska kislina. V šipkovem olju najdemo veliko vitamina E, ki skrbi za njegovo stabilnost, trans-retinojsko kislino (tretionin), ki je derivat vitamina A in majhno količino karotenoidov.
Če si o šipkovem olju že kdaj brala, se včasih pojavi informacija, da šipkovo olje vsebuje tudi veliko vitamina C. To ne drži, saj je vitamin C topen v vodi in ne v olju.

Delovanje
Ena od pomembnejših 'aktivnih sestavin' v olju je trans-retinojska kislina. Njeni učinki so: zmanjšana keratinizacija epitelnih celic, razgradnja komedonov, povečuje nastanek kolagena in zmanjšuje vnetja na koži. Za izrazite učinke je trans-retinojske kisline v olju premalo.
Vitamin E in karotenoidi delujejo kot antioksidanti in ščitijo kožo pred radikali.
Linolna in linolenska kislina na kožo delujeta regenerativno (jo obnavljata), linolna kislina pa poleg vsega deluje še protivnetno.

Olje kožo vlaži, hkrati pa daje suh občutek na koži, saj se hitro vpije (razen če ga daš na kožo večjo količino, nekaj kapljic je povsem dovolj). Olje je primerno predvsem za suho in občutljivo kožo.

Moja uporaba šipkovega olja
Sama šipkovo olje uporabljam zvečer. Nanesem si ga na očiščeno kožo. Zaradi zahtev moje kože, ga trenutno uporabljam v kombinaciji z azelainsko kislino. Uporabljam ga, ker na moji koži pusti dober občutek, ob redni uporabi ublaži vnetja na koži, prav tako se čez dan manj mastim (razen seveda, ko je na obrazu puder in se svetim po dveh urah). Seveda pa moram paziti, da ne pretiravam pri količini, ker potem pusti (pre)masten občutek na koži. 

Nakup šipkovega olja
Kakovostno šipkovo olje ima svojo ceno. Cena za 30ml je nekje od 10€ naprej, odvisno od kvalitete in znamke. Na policah drogerij boš našla poceni šipkovo olje iz Južne Amerike, ali pa šipkovo olje, ki ni šipkovo olje, če boš prebrala sestavine, boš ugotovila, da ima izdelek zelo malo šipkovega olja in veliko več drugih olj (včasih tudi parafina). Večina šipkovih olj na trgu je proizvedenih v Južni Ameriki, težava tega je, da je olju potem dodanih več stabilizatorjev, vprašljiva pa je tudi vsebnost aktivnih sestavin in sama kakovost olja. Saj olje tako prepotuje dolgo pot v različnih razmerah (letalo, ladje, kamioni), kjer lahko ni optimalnega shranjevanja.  Prav tako je večinoma olje, zaradi marketinga, pakirano v prozornih flaškah in ni zaščiteno pred svetlobo, kar pomeni še dodatno izgubo dobrih lastnosti. Če že kupuješ Šipkovo olje v prozorni embalaži, le-to ovij v aluminijasto folijo, da ga zaščitiš pred svetlobo. Prav tako je priporočljivo, da olje hraniš v temnem in hladnem prostoru. Ker pa uporabljaš olje zgolj po nekaj kapljic ti bo 30 ml zdržalo vsaj 6 mesecev. Ko začne smrdeti ga pa moraš zavreči. 

Šipkovo olje pri nas:
Melvitino šipkovo olje, je stiskano v Franciji, plodovi pa pridejo iz Čila. Cena za olje je pri nas 30€ za 50 ml. Pakirano je v prozorni steklenički, ki pa je v zapakirano v škatli in tkao zaščiteno pred svetlobo. Lahko si naročiš v Melvitini spletni trgovini ali ga poiščeš v Muellerju.
Milnica.si šipkovo olje, je olje ki ga pripeljejo iz Čila. Cena za olje je okrog 14€ za 30 ml. Pakirano je v temni steklenički s kapalko in tako že v osnovi zaščiteno pred svetlobo. Dobiš ga na spletni strani milnica.si.
Malinca šipkovo olje ravno tako prihaja iz Čila. Cena za olje pa je okrog 12€ za 30 ml. Pakirano je v prozorni plastični embalaži in ni zaščiteno pred svetlobo. Dobiš ga na malinca.si


*Melvitino in Milnica.si šipkovo olje sem prejela.

Ni komentarjev