Standardi: Preveč si izbirčna, zato si samska


Če si samska ali si bila še pred kratkim samska, naj ugotovim katere trditve si prevečkrat slišala – Nobenega ne dobiš, ker imaš previsoke standarde, če boš tako izbirčna še naprej ne boš nikoli nobenega dobila, itd. Vsi smo jih slišali. Pri tem sem sama vedno pomislila, saj izbiram nekoga s katerim bom preživljala svoj čas in ne kavča na katerem bom počivala. Ampak v resnici imam občutek, da zelo malo ljudi ve kaj v resnici standardi so in kaj so zgolj tiste želje, ki jih imamo in kako pomembni so v resnici za naše življenje.

Sama sem za standarde in pomembnost standardov prvič slišala med gledanjem videov o tem kako dobiti tipa (Matthew Hussey – poglejte ga, sploh če so vam všeč dobri nasveti in britanski naglas ;)). To temo sem potem malo bolj raziskala in svoje ugotovitve delim tudi tukaj z vami. Hkrati pa imate za vse tiste *preveč si zbirčna* odgovor zakaj moraš biti zbirčna.  

Kaj so standardi?
Standardi so minimalne zahteve glede vedenja, vrednot in lastnosti, ali katerega drugega faktorja, ki zadovoljijo naše potrebe. Pri tem je potrebno vedeti, kaj je tisto česar resnično ne želimo in kaj je tisto, česar si resnično želimo.

Zakaj so standardi tako pomembni in zakaj ji ne postavljamo?
Standardi, ki jih imamo odražajo nas in tudi naše samospoštovanje in srečo.  Ko postavimo standarde in jih komuniciramo ter uveljavljamo, bodo vplivali na druge, da z nami ravnajo tako, da so potrebe zadovoljene, tako pa tudi najdeš partnerja, ki bo dosegal te standarde.

Ko postavimo visoke standarde za razmerje, to omeji naše možnosti za razmerje. To je dejstvo. Zato tudi tako težko postavimo konkretne standarde, ker se bojimo, da ne bomo našli nikogar, ki bi jim ustrezal. Zato je tukaj na mestu vprašanje - ali postaviš standarde in se s tem odločiš, da si omejiš možnosti za razmerje in mogoče celo ostaneš samska ali ne boš imela standardov in tvegala, da se boš počutila žalostno, zlomljeno, pod stresom in neizpolnjeno, ker potrebe niso zadovoljene. 

Nižjo samozavest kot jih imaš, težje je postaviti konkretne standarde. Zato v tem primeru najprej delaj na samozavesti in šele potem postavi standarde in šele potem išči pravega partnerja. Če greš s prvim ,ki bo pokazal zanimanje zate se to lahko izkaže za katastrofo. (Testirano na lastni koži).  


Razlika med standardi in listo želja.
Moje največje razsvetljene pri pripravi tega bloga. Ko sem bila mlajša in nisem itak imela nobenih izkušenj in je bil svet še zavit v rožnata očala so obstajali samo standardi, kaj je to lista želja, pa se mi še sanjalo ni.

Standardi so tisto, kar je nujno – zadovoljujejo naše potrebe po nečem. To so vse tiste stvari, pri katerih se ne pogajamo in ne sprejemamo kompromisov za nobeno ceno.

Lista želja to je vse tisto, kar je super če je, če pa ni pa pač ni. Glede tega si pripravljena sprejeti kompromis.

Če vzamemo iskanje partnerja:

Standardi:
-         Spoštovanje
-         Ljubezen
-         Mora biti iskrena
-         Mora biti zvesta
-         Pozornost
-         Spontanost
-         Mora mi biti privlačen
-         Imeti mora iskreno zanimanje zame
-         Mora biti zaupanja vredna oseba
-         Mora imeti zdravo samopodobo
-         Mora imeti ambicije in cilje
-         Verjame v enakost v razmerju
-         Mora z mano lepo ravnati in ni preveč kritičen
-         Se mora potruditi, da je všeč mojim prijateljem in družini
-         Mora imeti svoje življenje in hobije ter mora sprejeti, da jih imam tudi jaz
-         Sposobna mora biti reševati konflikte
-         Mora znati komunicirati
-         Prinaša pozitivno energijo
-         Želi se poročiti
-         Hoče imeti otroke
-         Nekadilec
-         Se ukvarja s športom

Lista želja
-         Visok 180 cm
-         Modre oči v odtenku sinje modre
-         Ima olimpijsko medaljo

Zgoraj so za lažje razumevanje kategorije napisane na preprost način. Ker se ljudje med seboj razlikujemo in so nam pomembne različne stvari, bo za nekoga nekaj bolj pomembno in bo imel to na listi standardov, drugi pa na listi želja. Primer: nekdo bo imel, da mora biti oseba nekadilec med standardi, nekdo drug pa na listi želja.

Kako vemo kakšne standarde postaviti?
Standarde je najlažje postavljati glede na pretekle izkušnje, pozitivne  in negativne. Ti moraš sama pri sebi vedeti, kje je tista meja ko rečeš da je dovolj.  To so kvalitete in obnašanja, ki te naredijo najsrečnejšega v razmerju, ti največ pomenijo in o teh stvareh se ne pogajaš ter nočeš živeti brez njih oziroma z njimi. 

Pri iskanju partnerja bomo standarde postavili tako, da dobimo najboljšo možno osebo. Zavedati se je potrebno, da iščemo osebo, ki nam je enakovredna in podobna. Zato morajo standardi ustrezati temu, kar mi lahko damo drugi osebi. Glede na to, da smo nagnjeni k iskanju vedno drugačnega (boljšega) od nas, je velika verjetnost, da bo oseba, ki precej različna (boljša) od nas iskala še nekaj drugačnega (boljšega) od sebe, kar pomeni veliko verjetnost zavrnitve.

Postavljeni standardi morajo biti zato realni in predvsem mora taka oseba obstajati. Če veš, da so tvoji standardi takšni, da je praktično nemogoče najti takšno osebo se vprašaj ali so mogoče standardi obrambni mehanizem, s katerimi preprečiš, da bi se ti kdorkoli približal.

Ko imaš postavljene standarde moraš imeti realistična pričakovanja. Ko ti je nekdo zelo všeč se začneš podzavestno obnašati tako, da poskušaš drugi osebi ugajati, poleg tega si v fazi zaljubljenosti precej hitro pripravljena spustiti svoje standarde, še posebno če te ta oseba zraven uspe še malo manipulirati in govoriti prave besede ob pravem času. To je tisti trenutek, ko se moraš resnično zbrati in ne popuščati. Svoje standarde pa najlažje komuniciramo, ko nam neka oseba ni všeč. Takrat iščemo vse drobtinice zakaj oseba standardom ne ustreza.

Kako postavimo standarde?
Najprej je treba pogledati vase in kje smo mi. To je zagotovo tisti najtežji del, ki ga moramo narediti. Ampak vedeti moraš, kje se nahajaš, katere so stvari, ki jih imaš rad, katerih stvari ne preneseš in katere so tiste vrednote, ki ti veliko pomenijo. Ko pa se lotiš postavljanja standardov jih natančno definiraj. To je zelo pomembno, enostavno je napisati spoštovanje, ampak kaj to  tebi sploh pomeni? ali da je aktiven, mora biti napol profesionalen športnik ali je dovolj, če gre dvakrat na teden na tek. Mogoče se to zdijo malenkosti, ampak so zelo pomembne malenkosti.

Primeri razčlenjenih standardov:  
Spoštovanje – Do mene ni psihično/fizično nasilen, sprejema moje mnenje in moje odločitve ter ne vsiljuje svojih, kot edinih pravilnih.

Zvest – kaj ti pomeni zvestoba? – Se lahko druži s prijateljicami (gre na kavo, kosilo), lajka drugim slike in jih komentira. So dovoljeni objemi s prijateljico. Kje je tista meja zate?

Komunikacija – Kako želiš komunicirati? So dovolj SMSi, ali želiš klic na dan k se ne vidita?

Športno aktiven – mora biti profesionalen športnik ali je že dovolj, da se dvigne s kavča?

Otroci – želi imeti otroke ali je odločen, da jih nikoli ne bo imel?

Mora imeti stabilno službo - Zakaj jo moram imeti? Kaj spada pod ta pojem? 

Če se boš pogovarjala s svojimi prijatelji o standardih, boš videla, da nekateri imajo stvari, ki jih imaš ti kot standard na listi želja in obratno. To ne pomeni, da so tvoji ali njihovi standardni napačni. To samo pomeni, da imaš drugačne vrednote kot oni.

Ob vsaki izkušnji pozitivni ali negativni ali (večjih) spremembah v življenju, svoje standarde spet preglej in premisli ali bi mogoče karkoli spremenila. 

Kako komuniciramo standarde?
Komuniciranje standardov je lahko komplicirano. Najpreprostejša metoda po mojem mnenju je, da osebo dobro opazuješ kako se obnaša do sebe in do drugih v vajini okolici. Svoje standarde lahko enostavno vpleteš v pogovor z zgodbicami ali preprostimi vprašanji. Pri tem pazi, da če govoriš o drugih osebah, le-teh ne postavljaš v negativno vlogo, če oseba dejansko ni negativno vplivala nate.V tej objavi sem se osredotočila na standarde za 'izbiro' partnerja, lahko pa to preneseš tudi na druga področja tvojega življenja, naprimer v prijateljstvo ali v to kakšno službo si želiš. Kljub vsemu bodi vedno realna in premisli, kaj lahko ti v zameno ponudiš in tam postavi svoje standarde. Zapomni si, da ne glede na to kaj ti drugi govorijo, je vsaka tvoja zahteva, ki jo imaš upravičena, če ti čutiš, da ti je to izjemno pomembno. Ni komentarjev