2. navada: Kako sem odkrila ponovno strast do branja?


Danes je dan za novo navade in verjetno najljubšo od vseh. Za branje knjig. Šele sedaj se zavedam koliko sem to pogrešala. Ko sem bila mlajša, se spoznala z branjem in na koncu odkrila knjižnico se mi je svet odprl. Najprej sem začela s pravljicami, nato z mladinskimi knjigami in seveda sem poleg tega odkrila tudi knjige, ki se navezujejo na psihologijo, ki so postale moja najljubša kategorija. Z leti, ko sem prebrala res veliko knjig, predvsem sem si dala duška na morju, sem začela ločevati med dobrimi, slabimi in zelo slabimi knjigami. Predvsem pa sem ugotovila kaj so tiste knjige, ki jih berem z veseljem in katere so tiste knjige, ki jih z veseljem pustim na polici knjižnice.  

To je navada, ki sem jo z veseljem vzela za svojo in to se vidi tudi po seznamu prebranih knjig, ki se daljša. Predvsem pa sem si končno vzela čas za branje knjige, ker prej sem bolj kot ne branje knjig samo odlagala na kasneje, dokler se nisem samo že zvrnila v posteljo. Seveda pa na koncu nosila nazaj v knjižnico neprebrane knjige. Sedaj ko zjutraj posvetim branju nekje med pol ure do eno uro je to ''delo'' za tisti dan opravljeno. Pa tudi bolj pogosto popoldne primem knjigo v roke.

Sama najraje trenutno brskam med nekaj zvrstmi knjig, in sicer psihologijo, ampak tistimi knjigami, ki jih avtorji podprejo tudi s svojimi izkušnjami in raziskavami. Knjigam, ki so preveč na meji 'čarobnega' se zaenkrat izogibam. Veliko pa sedaj berem še knjig predvsem o ekonomiji, financah, vodenju, ker mi je to področje izredno zanimivo (verjetno drugače ne bi študirala ekonomije na drugi stopnji). Pa seveda knjige o prehrani in športu, moji drugi veliki ljubezni. Leposlovnih del praktično trenutno ne berem, čeprav tudi iz tega področja rada kakšno knjigo preberem. Knjige, ki pa se jim res izogibam pa so tako imenovani erotični romani, ki so postali popularni po knjigi 50 odtenkov sive (Sem prebrala dva dela in pol in lahko rečem, da obstajajo definitivno veliko boljši erotični romani.).

Ampak zakaj pa se sploh splača brati knjige, sploh sedaj ko smo noro zasedeni z vseh strani in nam telefon stalno utripa od vseh sporočil.

Zmanjšuje stres
Med branjem knjige odpotujemo v drugi svet in dejansko vstopimo v življenja drugih ljudi oziroma izmišljenih likov. S tem, ko se poglobimo v knjigo zavestno odmislimo vse naše težave, ki jih imamo v tistem trenutku v glavi. Podzavestno se težave še vedno rešujejo v naših možganih in mogoče nam ravno knjiga, da idejo kako težavo rešiti. Lahko pa je knjiga preprosto pobeg pred vsem, kar se nam dogaja.

Veliko novega se naučimo
Vsaka knjiga, naj bo leposlovna ali pa poučna nas nekaj novega nauči. Vedno se v knjigi skrivajo majhna dejstva, ki nam dajo o nečem vedeti nekaj več ali pa nam pokažejo drugačen pogled na situacijo v kateri trenutno smo. Sama sem nora na učenje novih stvari in zato imam v glavi veliko zanimivih 'zabavnih dejstev', ki jih mogoče ne bom nikoli rabila ali pa bodo popestrili kakšen pogovor. Sicer pa več kot veš, bolj si odprta oseba in več želiš vedeti o določeni tematiki. Naši možgani imajo radi informacije, še raje pa jih imajo če to niso samo statusi na Facebooku.

Poveča naš besedni zaklad
Če ravno ne pišeš veliko, zakaj bi potreboval večji besedni zaklad? Razlog je preprost, več besed kot poznaš lažje se izražaš in s tem tudi veliko boljše komuniciraš, ker imaš 'prave' besede s katerimi izraziš kaj želiš ali kako se počutiš. Druga situacija, ko ti besedni zaklad prav pride pa je pisanje različnih prošenj ali spremnih pisem za službo.

Postaneš bolj zanimiv sogovornik
Če si odprt in bereš knjige z različnih področij si s tem nabiraš znanje, ki ga lahko uporabiš pri pogovorih z različnimi sogovorniki. S svojem znanjem pa avtomatsko postaneš veliko bolj zanimiv sogovornik, kot nekdo, ki sploh ne bere.

Povečuje koncentracijo
Z rednim branjem se povečuje tudi tvoja koncentracija. Na začetku vedno begajo misli vsepovsod in razmišljaš, kaj bi še moral narediti, telefon stalno vibrira z obvestili in okrog so motnje. Vsaj na začetku je zato smiselno, da telefon daš nekam, kjer te ne bo motil, naj bo to v omaro ali pa v sosednji prostor. Misli pa se bodo z vedno več branja same začele bolj koncentrirati na prebrane besede. Da se veliko bolj koncentriraš na prebrano vsebino boš ugotovila tudi s tem, ko boš knjige veliko hitreje brala, kot na začetku.

Na koncu sploh ne gre za knjige
Sama knjige berem, ker uživam v tem in preprosto ne morem brati daljših tekstov z računalnika ali drugega ekrana. Ti si lahko za branje omisliš tudi recimo Kindle. Če pa ti ni do branja knjig lahko že veliko narediš s tem, da prebereš veliko različnih člankov s področij, ki te zanimajo.

Nasveti da vključiš branje v svojo rutino
-         Sama berem knjigo zjutraj in če imam čas preberem še kakšno poglavje popoldne. Zjutraj jo berem zato, ker mi ponavadi zvečer zmanjka časa ali pa sem preutrujena za branje. Tako pa si zjutraj ob zajtrku vzamem čas in preberem nekaj strani. Med vikendom pa si dam malo več duška in berem zjutraj malo dlje.
-         Če nisi ljubiteljoca branja papirnatih knjig imaš na voljo tudi bralnike s pomočjo, katerih lahko na lahek in predvsem manj prostora zavzemajoč način prebereš tisto knjigo, ki si jo želiš. Ker so knjige elektronske so vedno na voljo, medtem ko moraš v knjižnici na knjigo čakati če je izposojena.
-         Če pa nisi ljubitelj branja imaš v današnjem času še eno od super ultra možnost. Lahko se lotiš poslušanja avdio knjig. Te lahko se poslušaš praktično kjerkoli in zavzamejo še manj prostora kot Kindle (oziroma odvisno od velikosti telefona). 
-         Ne obupaj pri prvi knjigi. Poišči knjigo na tisto temo, ki te resnično zanima. Če ti knjiga ni všeč poskusi z drugo, dokler ne najdeš take, ki ti je všeč. Poskušaj tudi z različnimi žanri. Na koncu ugotoviš recimo, da ti je en avtor zelo pri srcu, medtem ko ti nekdo drug sploh ne bo všeč.

Ne loti se branja če …
… si prepričana, da že vse veš in da se ti ni potrebno ničesar novega naučit ali pa si ne želiš pogledati še v drugačen svet od svojega.
… se ti zdijo knjige popolna izguba časa.
… ne želiš poskusiti nečesa novega.

Moji predlogi za branje:
Mark Manson – Dol mi visi (osebna rast)
Gillian Flynn – Ni je več (kriminalka)
Kerstin Gier – Za vsako rešitev se najde težava (družbeni /ljubezenski)
Jorge Bucay – Ti povem zgodbo (osebna rast)
Thomas Harris – Ko jagenjčki obmolknejo (kriminalka)
Graeme C. Simsion – Projekt Rosie (ljubezenski/družbeni)
JK Rowling – Harry Potter (znanstvena fantastika)
Belle De Jour - Intimni dnevnik londonske prostitutke (erotika)
Christina Lauren - Prelepi prasec (ljubezenski/erotika)
Muriel Barbery - Eleganca ježa (družbeni)

Pobrskaš lahko tudi med knjigami za mladino, čeprav se ti mogoče zdi, da si te knjige že prerastla, lahko tudi tam najdeš knjigo, ki te bo navdušila. 
1 komentar

  1. Top <3

    Tudi sama sem vmes med leti 15-20 malo pozabila na branje. Prav žalostno. Ampak na morju sem pa vedno požirala knjigo za knjigo <3

    OdgovoriIzbriši