Knjige: Kako aktivirati možgane


To je prvi blog, kjer predstavljam knjige, po zelo zelo dolgem času. Zakaj sem se odločila za to? Ker v zadnjem času preberem veliko knjig in bi za nekatere od njih res rada, da jih prebere čim več ljudi, ker vem da lahko prinesejo v življenje majhne, a pomembne, spremembe z že mogoče čisto preprostim nasvetom.
Izbrala sem, po mojem mnenju, eno lahko, eno srednje zahtevno in eno zelo zahtevno knjigo, vse se pa nanašajo na psihologijo in dve tudi na ekonomijo. Mogoče te knjige niso ravno sproščujoče branje, kot so leposlovna dela, ampak vsaj prvi dve knjigi se zagotovo splača prebrati. Zadnja knjiga je namenjena zelo zahtevnim bralcem, ki hočejo izziv (mogoče bo še najlažja za branje nekomu, ki mu je analitično razmišljanje zelo zelo blizu).  

David Goleman: Fokus
Pisatelj je zagotovo znan po svoji knjigi Čustvena inteligenca, ki jo trenutno berem in bo v naslednjem blogu. Ker Čustvene inteligence ni bilo na voljo, ko sem se odpravljala na morje, sem posegla po knjigi Fokus, ki me je presenetila. Najprej naj povem, da mi njegov stil pisanja zelo ustreza, poleg tega pa je knjiga zanimiva in je drugačna od ostalih knjig za samopomoč. V knjigi se avtor dotakne delovanja naših možganov in naše pozornosti, ki je bolj kot ne večkrat manjka, saj je osredotočenje na stvari v današnjem svetu izredno težko, zaradi vseh mogočih informacij, ki nas obstreljujejo z vseh strani. V knjigi se dotakne situacij, ki se dogajajo vsakodnevno, predvsem pa pove kako se z njimi spopadamo. Če se ti ne da brati celotne knjige, so za posameznika, najbolj uporabni prvi, drugi, tretji in peti del.
Meni je iz knjige najbolj ostalo v spominu pravilo o 10.000 urah. Če eno stvar ponavljaš 10.000 ur postaneš mojster v tem. V knjigi pa se to še razširi na to, da če želiš da deluje, moraš biti pripravljen na padce, iskanje novih informacij in konstantno izboljševanje, če ne tudi po 10.000 urah ne boš mojster.

T. Harv Eker: Skrivnosti milijonarjevega uma
Knjiga, ki mi v roke prišla čisto slučajno, če pa se ne motim je bila ravno letos tudi delavnica na to temo v Sloveniji. Knjiga je po eni strani nagovarjanje k udeležbi na delavnici, če pa to odmisliš se iz nje lahko potegne kar nekaj naukov, ki so za ravnanje z denarjem zelo pomembni. Tudi če ne verjameš v amfirmacije, ki so v knjigi poudarjene, je še vedno zelo dobro orodje, zato je ni smiselno odložiti, samo zato, ker v to ne verjameš. Knjiga je kratka in se jo zelo hitro prebere. Iz nje pa če ne drugega lahko potegneš ven to, da je ravnanje z denarjem povezano z našimi izkušnjami. Hkrati pa s pomočjo knjige spoznaš zakaj je pomembno, da razumeš zakaj drugi, tebi bližnji ljudje, ravnajo z denarjem tako kot ravnajo in kako lahko sam ravnaš z denarjem, da ga imaš vedno dovolj.

Daniel Kahneman: Razmišljanje, hitro in počasno
Nekje na polovici knjige sem razmišljala, da ne bi pisala o njej, ampak sem se potem premislila. To ni knjiga za sproščujoče branje. Knjiga je dolga približno 600 strani in pri njej je treba zelo zelo razmišljati oz. biti zbran, ker če ne nimaš pojma kaj si prebral. Branje pa je zagotovo še težje, če ne poznaš osnovnih pojmov iz statistike (regresija, korelacija, koherenca, itd.). Zato je ob tem, ko naletiš na nepoznane pojme, pametno imeti ob sebi strica Googla. Ker je knjiga precej zahtevna za branje, vzame tudi kar nekaj časa, sama sem jo ob vsakodnevnem branju brala skoraj en teden. Če povzamem na kratko so v knjigi predstavljene študije, kako naši možgani delujejo, kakšne so racionalne odločitve in kako naši možgani dejansko vidijo situacije. Govori o tem kdaj je intuicija dobra in kdaj je mogoče bolje jo utišati, pa tudi o tem kako možgani isto informacijo procesirajo na dva različna načina, glede na to kako nam je predstavljena. Knjiga je zanimiva, bi jo pa priporočala nekomu, ki je navdušen nad psihologijo in/ali ekonomijo, ker drugače knjigo zelo hitro odložiš. Po prvem branju sem dojela osnovne in najbolj preproste nauke, mislim pa da bi potrebovala knjigo še vsaj dvakrat prebrati, da bi lahko moji možgani bolj celostno obdelali vsebino.Ni komentarjev