Navada: Zakaj vstajaš tako zgodaj???


Prvi blog o prvi navadi, ki sem jo to poletje uvedla v svoj način življenja. Zame je to ena od navad, ki si jih želim 'trajnostno' uvesti v svoj življenjski slog, saj prinaša ogromno koristi. To je praktično ena od tistih manjkajočih ur v dnevu. Blog vse navadah, ki sem jih uvedla, pa najdeš tukaj

Je težko vstati zjutraj ob 6ih, ko imaš na voljo cel dan, brez določenih obveznosti? Ja in ne. Sama nikoli nisem pretirano dolgo spala zjutraj, če sem šla spat ob zmerni uri zvečer ali pa tudi ne. Vedno sem se zbujala nekje med 7 in 9 zjutraj, spanje do desetih ali še dlje, je bilo zame redko. Mi je zgodnje vstajanje, kdaj povzročalo težave? Seveda. Je razlika ali spiš do 6ih ali 7ih ali 9ih. Spomnim se, da včasih, ko je bilo treba nastaviti uro pred 7 zjutraj, sem nergala in iskala vse načine, da spanje kar se da podaljšam. Sedaj pa sem se vdala v usodo in se pač zbujam ob 6tih zjutraj in lahko rečem, da je meni prineslo, kar nekaj prednosti.

Kaj se je spremenilo z zgodnjim vstajanjem?
-         Zjutraj si vzamem čas zase, v miru pojem zajtrk, preberem poglavje ali dve v knjigi in se posvetim tistim stvarem, ki jih lahko hitro opravim.  
-         Sedaj preberem veliko več knjig, ker si prej popoldne preprosto nisem vzela časa za branje ali pa sem odlašala, dokler na koncu ni bil čas za spanje.
-         Jutra postanejo rutina. Možgani ljubijo rutino, ker so tako lahko vsaj malo priklopljeni na avtopilot in varčujejo s pozornostjo in voljo do takrat ko jo res potrebujemo.
-         Imam veliko več od dneva. Sama sem najbolj produktivna zjutraj, ko imam največ energije, jutra so mirna in večina ljudi še spi. Zvečer moja koncentracija popusti in vidim samo še posteljo.
-         Moram prej v posteljo. Preprosto raje hodim v posteljo bolj zgodaj, saj se mi zdi, da imam kvalitetnejši spanec, poleg tega pa se izognem temu, da bi pristala v labirintu videov, IG in FB objav, ki mi ne prinesejo nobene pozitivne vrednosti v življenje.
-         Zjutraj se veliko lažje uprem družbenim omrežjem. Edina stvar, ki jo zjutraj naredim na telefonu je, da ugasnem budilko in potem imam telefon izven vidnega polja. Potem pa če se lotim drugih stvari pozabim nanje in jih odprem šele nekaj ur po tem, ko sem že ustala.
-         Zjutraj naredim vse tisto, kar želim narediti čez dan vendar  vem, da mi ne bo uspelo, pa naj bo to branje knjige,  jutranji trening ali urejanje blog objave

Kdaj vstajanje zjutraj ni smiselno?
-         Če si nočna ptica in stvari lažje opravljaš ponoči, ko že vsi spijo. Gre za produktivnost. To da ostajaš pokonci zato, da gledaš serije, YT videe ali objave na FB in IG ne pomeni, da si nočna ptica.
-         Če imaš triizmensko delo in tvoj urnik ni urejen. Takrat je praktično nemogoče uvesti tako navado. V tem primeru poišči, kdaj so tvoje najbolj produktivne ure v dnevu in jih izkoristi.
-         Če nimaš razloga za zgodnje vstajanje. Tudi sama se kdaj vprašam zakaj mi je tega treba, ampak se potem spomnim, da zato da opravim vse tisto, kar sem si za tisti dan zastavila. Če razloga nimaš bo zgodnje vstajanje praktično nemogoče, ker se ti bo zdelo bolj smiselno spanje. (V tem primeru tudi je.)

Na kaj se moraš osredotočiti, če se odločiš za jutranje vstajanje?
-         Da se znebiš snooza. Sama ga ne prenesem in se raje zbudim takoj, ko zazvoni budilka. Edini praktični nasvet, ki ga imam tukaj je, da si daš budilko na drugo stran sobe, da moraš vstati, da jo ugasneš in potem takoj zapustiš sobo, da ne vidiš več postelje.
-         Zgodaj moraš vstati tudi med vikendom in ne zgolj med tednom. Da se navada obdrži in da tvoj spalni urnik ni popolnoma zmešan. Navada mora biti konstantna, ker če enkrat namerno prespiš budilko bo šla navada papa.
-         Imej razlog zakaj se zbujaš zjutraj. Ali je to jutranja telovadba, uživanje v tišini ali branj knjige. Mogoče je to, da začneš delati na novem projektu. Razlog moraš imeti.
-         Ne pij kave takoj ko vstaneš. Čeprav je privlačna misel na kavo takoj zjutraj, ki ti da začetno energijo, pa je tvoje telo ni najbolj veselo. Zato počakaj vsaj nekaj časa preden spiješ prvo kavo. Sama ob vstajanju ob 6tih prvo kavo spijem ob 9ih.
Ni komentarjev