Skrivnosti do vitke postave

Okej, priznam v naslovu sem namerno izpustila eno besedo. Pravilni naslov bi se moral glasiti skrivnosti prodajalcev do vitke postave. Čeprav sem bom osredotočila na izdelke za hujšanje, sem spadajo tudi različni drugi nadomestki obrokov, ki v prašku zagotavljajo odlično razmerje med vitamini in minerali, ki jih moramo dobiti v svoje telo.


Za objavo bi lahko rekla, da zamuja, pa da ni pravi čas. Ampak kaj ko je hujšanje vedno aktualno. Trgovci izdelkov za hujšanje sicer več ali manj ciljajo na svoje stranke v zgodnjih pomladanskih mesecih in proti poletju svoje kampanje še bolj stopnjujejo, da boš pa letos res dobro zgledala v kopalkah.

Sedaj se bliža jesen in nič bat, novi izdelki že prihajajo. Še malo pa se bodo začele kampanje za razstrupljanje jeter, ki seveda trdijo, da s tem, ko razstrupiš jetra izgubiš tudi nekaj odvečnih kilogramčkov. Če sumiš, da je s tvojimi je tri resnično nekaj narobe, preden pustiš XXX€ za izdelke obišči svojega zdravnika.  

Na drugi strani pa smo seveda ljudje, ki želimo pridobiti ''sanjsko'' postavo fotošopiranih ali naravno suhih deklet, ki jih seveda malo popravijo. In predvsem do tega želimo priti hitro in brez odrekanja. Hkrati pa si velikokrat predstavljamo, da nam bodo izgubljeni kilogrami prinesli srečo. To pa seveda trgovci pridno izkoriščajo in zato lahko na tržišču najdemo vedno več in več kapsul, tablet in različnih nadomestkov obrokov, ki nam ponujajo hitro (uhhh in seveda zdravo) pot do izgube kilogramov.

Preden se osredotočim na to, kaj je s temi izdelki narobe, pa še moja zgodba z 'nadomestki' obrokov.

Na svojo srečo sem imela dovolj samozavesti in pameti, da sem se dietam izogibala praktično do srednje šole. Pa še takrat sem poskusila samo dve in najdaljša je trajala 14 dni. Ena izmed diet je bila dieta z fitnes kosmičev. Druga pa z Nupotom.
Moja 'dieta' z Nupotom se je zgodila neko poletje v srednji šoli, ko sem se že začela ukvarjati s tekom in ko sem imela očitno preveč časa. Trajala je na srečo natanko tri dni. Tiste tri dni, sem preživela na verjetno nekje med 500 in 800 kalorijami na dan (telo jih samo za svoje funkcije potrebuje približno 1400 za ženske in 1700 za moške (odvisno od strukture telesa), potem pa dodamo še tisto kar se premikamo). Zaužila sem torej približno polovico manj kalorij, kot jih moje telo sploh potrebuje da normalno deluje. Na kratko povedano. Tri dni sem stradala. Zakaj sem nehala? Iz dveh razlogov, prvi razlog, je bil da sem tretji dan dobila vrtoglavico in glavobol, drugi pa da sem se počutila tako slabo, da nisem mogla teči.  Ne pozabimo, da sem bila takrat še najstnica in sem se takrat še razvijala! Hkrati pa vem, da nisem bila edina, ki je to takrat počela. Vem za dekleta, ki so bila na Nupotu, dekleta (vitka!), ki so želela težo še izgubiti s pomočjo tablet.

Kje je težava teh izdelkov?

1. Cilj teh izdelkov je prodaja in zaslužek, ne pa zdravje posameznika.
Je težko obupano in nesamozavestno in pretežko  ali ''pretežko'' dekle prepričati v nakup teh izdelkov? Ne ni! Ker se ti izdelki promovirajo kot nekaj s čimer hitro izgubiš težo, hkrati pa so dodane še zgodbe 'zadovoljnih' uporabnikov, ki so izdelke uporabljali (ali pa tudi ne). Izdelke prodajajo izučeni prodajalci, ki natanko vedo kako svetovati osebi, imajo vse potrebno gradivo zakaj morajo ljudje shujšati in kako bodo to najlažje storili.

2. Potreben je nakup več izdelkov, ker ima vsak svojo funkcijo.
Določen pripravljen obrok je samo za zajtrk, en prašek ali tabletka kuri maščobo ponoči, ti vitamini pomagajo, ker se pri izgubljanju teže pojavi primanjkljaj vitaminov. Seveda obstajajo že sestavljeni paketi, ki se prodajajo po nižji ceni. Včasih ponujajo celo vadbo ali osebnega svetovalca, ki te vodi skozi proces (ki pa ni strokovnjak!). Celoten paket za en mesec je lahko sestavljen iz vsaj petih ali več izdelkov, od tega da ni nujno, da eno pakiranje zadostuje za en mesec.  

3. Sestava izdelkov je ponavadi iz 'preverjenih' rastlin.
Te naj bi kurile maščobo, zavirale apetit, ti dodale pomembne vitamine ali pa so za večji učinek dodane na novo odkrite eksotične rastline, ki imajo 'dokazano' super učinek. Če gre za kapsule/tablete ponavadi 'stranske' sestavine niso problematične, ko pa imamo različne napitke, pa so dodani okusi, sladkorji ali nadomestki sladkorjev (različna sladila), ki dajo dober okus, zato da tisto sploh lahko spijemo. Verjemite okusi znajo biti resnično dobri in se lahko nanje hitro navadiš.

4. Čudežne sestavine imajo dokazano delovanje.
To ti pove vsak prodajalec, da podkrepi svojo trditev, da njihovi izdelki pa res delujejo. Težave teh raziskav so, da so pogosto plačane s strani podjetja, ki to sestavino uporablja in so rezultati raziskav prirejeni tako, da ustrezajo željam plačnikov. To so ponavadi večja podjetja, manjša podjetja pa to samo povzemajo, saj so ti članki velikokrat povsem prosto dostopni. (Kako se manipulira z rezultati raziskav bom tokrat izpustila, bom pa dodala, da se podobno dogaja tudi v kozmetični industriji s čudežnimi sestavinami, ki trajno zmanjšujejo gube.)

5. Stranski učinki so stranskega pomena.
Ti izdelki lahko povzročajo stranske učinke, kot sta recimo glavobol in slabost. Prav tako če oseba uporablja zdravila, lahko pride do interakcije z zdravili (predvsem pri rastlinskih izvlečkih). O tem prodajalci ponavadi niso poučeni, osebi pa lahko to povzroči zdravstvene težave, s tem da se oseba niti ne zaveda, kaj je povzročilo te učinke.

6. Ti izdelki so dragi.
Kot sem že zgoraj omenila, predstavljajte si paket za en mesec, ki je sestavljen iz petih izdelkov, od tega je samo en izdelek za cel mesec, ostali pa npr. za 10 ali 14 dni, kar pomeni, da na koncu meseca kupite lahko tudi do 10 izdelkov. Za denar, ki ga pustiš za paket in 'strokovno' svetovanje, lahko porabiš za obisk pri strokovnjaku, pa naj bo to ustrezno usposobljen prehranski svetovalec ali osebni trener.

7. Prehranski dodatki/nadomestki spadajo med prehranska dopolnila.
Le-ta so slabo regulirana, kar pomeni, da je lahko vsebnost aktivne sestavine v izdelku manjša, kot je navedeno na izdelku in izdelek lahko sploh nima nikakršnega učinka ali pa je ta zelo majhen.

Iz vseh naštetih razlogov, učenja na temo prehrane, učenja o poteku raziskav (ena stvar, ki je celo uporabna na ekonomiji), samotestiranja. Na kratko zaradi preveč znanja o teh izdelkih, sem se odločila, da se jim v dobro svojega telesa odpovem in mu raje dam kvalitetno prehrano. Plus raje, kot da dam 100€ za nakup paketa izdelkov, dam raje 100€ za nove tekaške čevlje (#runningjunike).


*v zgornji flaški je magnezij, v spodnji pa kakav :D

Ni komentarjev