Je meditacija vredna svojega časa?


Nikoli si nisem predstavljala, da bo meditacija postala del mojega življenja, kaj šele da bom o njej pisala. Na meditacijo sem gledala kot na nekaj, kar ti pobere čas in nima nobenega učinka na tvoje življenje. Aja pa dolgočasna je za umret. Kaj sploh delaš med meditacijo? Tiho moraš sedeti ali ležati, vmes pa ne smeš niti po telefonu brskat.

Prvič se nisem z meditacijo srečala sedaj, ampak kar nekaj let nazaj, ko sem o tem prebrala v eni knjigi. Kjer je pisalo, da to počneš dvajset minut. In sem poskusila. Čas je tekel tako počasi, da se je komaj premikal in bilo mi je dolgčas, zato sem odnehala. Ko sem se stvari lotila tokrat, prav tako brez kakršnegakoli posebnega znanja, pa mi z vztrajanjem stvari postajajo vedno bolj jasne. Učinki pa so tudi že vidni.

Zakaj je meditacija dobra? 
Poveča zbranost
Ker moraš biti med meditacijo osredotočen na nekaj, recimo na dihanje in se ne pustiti motiti drugim mislim, vadiš s tem zbranost. Z vajo se naučiš toliko obvladati svoje misli, da te med delom ne odnese daleč daleč stran in potem nekje vmes obupaš.  Hkrati pa ker se poveča zbranost, se poveča tudi učinkovitost.

Izboljša spanec
Ker meditacija umirja se izboljša tudi spanec. Med meditacijo odmisliš vse težave, ki so te pestile tisti dan in se z dihalnimi vajami toliko umiriš, da po meditaciji zlahka zdrsneš v spanec. Lažje kot če pred tem brskaš po Instagramu.

Zmanjšuje stres
Ker se med meditacijo umiriš in osredotočiš na druge, bolj pozitivne vidike življenja, se s tem zmanjša tudi stres, ki ga ustvarja vsakodnevno življenje. Zato si je mogoče pametno vzeti tudi čez stresen dan minutko ali dve, zadihati, se umiriti in si ponavljati, da bo vse v redu.


Zakaj meditacija ni dobra?
Meditacija naj bi imela tudi negativne učinke, vendar naj bi to veljalo za daljše meditacije (več ur) ali posebne šole meditacije. Kljub temu pa bi opozorila, da ker med meditacijo pustiš mislim prosto pot, lahko pride na površje tudi kakšen spomin, ki se ga ne želiš spominjati.


Nasveti za meditacijo
Sama sem začela postopoma. Moje meditacije so dolge nekje med 5 in 15 min, ker nimam toliko koncentracije, da bi zdržala dlje in na koncu samo čakam da mine. Zato ti predlagam, da res začneš počasi in postopoma, ker če ne je enostavno preveč za možgane.

Jaz meditiram zvečer pred spanjem v postelji, ker mi to najbolj ustreza. Lahko meditiraš tudi zjutraj, ko se zbudiš ali kadarkoli čez dan.  Edino paziti moraš na rutino, da je vedno ob istem času, ker če ne zelo hitro pozabiš in obupaš. Lahko pa dodaš še kako meditacijo, če imaš zelo slab dan.

Glede položaja je tako, lahko sediš, stojiš ali pa ležiš. Sama uporabljam ležeč položaj. Če se odločiš meditirati pred spanjem v postelji v ležečem položaju, ta položaj ne sme biti tak, da v njem enostavno zaspiš. Sama sem samo enkrat naredila to napako in se zbudila nekaj minut po zaključku meditacije.

Lahko meditiraš sama, tako da se osredotočaš na dihanje ob meditativni glasbi ali pa si izbereš vodeno meditacijo. Jaz ponavadi uporabljam kar vodeno meditacijo, ker me bolj pomiri, kot če se poskušam sama. Meditacije sem na začetku iskala na Youtubu, sedaj pa uporabljam aplikacijo Insight Timer, ker ima največ brezplačnih meditacij. Na voljo pa imaš tudi ogromno drugih aplikacij, ki jih lahko uporabiš, npr. Calm, Headspace, Simple habit, …

Insight Timer ima tudi brezplačen ''tečaj'' meditacije, ki traja 7 dni po deset minut. Tale tečaj sem sama opravila en mesec po tem, ko sem začela meditirati, ker sem prej uporabljala YT. Vendar je bil tečaj uporaben. Vodi te skozi proces meditacije in je odličen za tiste, ki nismo imeli pojma kako meditacija sploh izgleda.


Meditacija ni zate če …
Imaš druge načine kako nadziraš stres in stresne situacije v življenju.
Se ti zdi to popolna izguba časa in čas raje preživljaš ob drugih aktivnostih.
Se ti zdi brezveze poskusiti nekaj novega.
Imaš občutek, da je tvoje življenje že sedaj dovolj umirjeno.
Nimaš časa, da bi se ukvarjala še s tem, ker imaš bolj pomembne stvari na tvoji to-do listi.


Kaj meditacija pomeni meni?
Ne bom rekla, da mi je meditacija spremenila življenje, vendar je ljub temu nekaj, kar z veseljem naredim vsak večer. Pomiri da lažje zaspim (razen če spijem preveč kave popoldne) in z njo lažje odženem negativne misli stran. Meditacijo bomo že zaradi tega delala še naprej, ker verjamem, da na dolgi rok ima zelo pozitivne učinke, sploh ko življenje postane zares stresno.Ni komentarjev