Kaj moraš kot študentka vedeti pred začetkom?

Jutri je že prvi dan faksa. Upam, da ga se ga veseliš. Sama se definitivno ga, predvsem, ker imam jutri prosto. Moja študentska leta se počasi iztekajo in še prehitro se bom morala soočiti z ''resničnim'' življenjem odraslih. Do takrat pa bom uživala v teh brezskrbnih dneh. Resnica je, da je študentom lepo in da imamo več priložnosti, kot jih lahko izkoristimo oz. kot zanje izvemo. Danes bom z vami delila nasvete, ki bi tudi meni prav prišli ob začetku študija, ampak jih lahko mirne vesti uporabiš, tudi če se počasi približuješ koncu in loviš še tiste zadnje študentske dni.


Označi si pomembne datume
Prvi teden se ti splača biti na čim več predavanjih, saj šele takrat izveš dejanski urnik, potek vsakega predmeta, kdaj te čakajo vaje, kdaj izpiti in kolokviji, koliko imaš sprotnih obveznosti in koliko imaš prostega časa. Če imaš vse te podatke, si lahko že na začetku leta narediš pregled skozi celotno leto in vidiš kdaj boš potrebovala čas za študij in kdaj lahko daš možgane na pašo.

Kupuj le knjige, ki jih resnično potrebuješ
Veliko fakultet ima za skoraj vsak predmet priporočene (obvezne) knjige, skripte, …, ki naj bi jih študenti kupili. Pri starejših študentih se pozanimaj, kaj je tisto kar resnično potrebuješ, saj so knjige in ostalo lahko zelo dragi, na koncu pa jih sploh ne potrebuješ oziroma ne odpreš. Lahko se zgodi, da za izpit zadostujejo že materiali, ki jih posredujejo profesorji. Za izpite pa si knjige, če jih resnično potrebuješ, lahko izposodiš tudi v knjižnici.

Družboslovni vs. naravoslovni študij
Torej sama sem obiskovala oboje, dodiplomski študij sem preživela na naravoslovnem programu, podiplomskega pa preživljam na družboslovnem študiju. Na naravoslovnem je veliko več vaj, ki so obvezne in trajajo lahko tudi več ur skupaj (4-5ur), na družboslovju je po mojih izkušnjah vse bolj prosto in je malo obveznih vaj. Sprotnega dela pa je povsod dovolj.

Najdi sistem, ki ti odgovarja
Najdi si svoj način učenja, ki ti odgovarja in se ga drži. Moj način je tisti staromoden način delanja izpiskov na roko, ampak tako si najbolj stvari zapomnim. Mogoče je tebi lažje če si snov samo prebereš ali da te kdo sprašuje.

Pojdi na izmenjavo
Na vsaki fakulteti imaš možnost izmenjave. Izkoristi jo in se vsaj za nekaj mesecev odpravi nekam. Mogoče se ti zdi to sedaj kar nekaj, vendar vedi da je to izkušnja, ki je nikoli ne boš pozabila in boš od nje odnesla mnogo dragocenih lekcij. Prav tako še nikoli nisem slišala reči kateregakoli študenta, da bi izmenjavo resnično obžaloval.

Brezplačna izobraževanja in kongresi
Študenti imajo možnost za zelo veliko brezplačnih izobraževanj in kongresov, ki jih organizirajo študenti. Poišči jih in se jih udeleži. Prav tako nekatere univerze ponujajo različne brezplačne delavnice, pa tudi športne aktivnosti. V kratkem bo na mojem blogu tudi objava z uporabnimi spletnimi stranmi za študente.

Izkoristi študentsko delo
Ali med počitnicami, absolventom ali pa med letom, če ti čas dopušča. Preizkusi čim več različnih del, da boš našla tisto kar ti odgovarja. Če imaš možnost ne delaj samo za denar, ampak delaj za izkušnje, ki ti bodo kasneje koristile in poskušaj pridobiti čim več različnega znanja. Če začneš kot natakarica in ti to delo ni všeč ni nujno da končaš kot natakarica, lahko si poiščeš nekaj drugega. Ponudbe je več kot dovolj.

Najdi si hobi
Sedaj imaš še vedno na razpolago precej prostega časa. Izkoristi ga tako da pridobivaš nove veščine, ki si si jih vedno želela ali pa preizkusi več različnih hobijev, da boš videla kaj je tisto, kar ti najbolj odgovarja. Tako boš imela nekaj k čemur se boš z veseljem zatekla, ko boš imela preveč časa ali vsega dovolj. 

Potuj
Sedaj te ne omejuje 20 dnevni dopust, zato če rada potuješ si daj duška in potuj, odpravi se na delo v tujino ali mogoče na poletno šolo. Lahko pa si tudi samo oprtaš nahrbtnik in greš. Verjemi mi ne bo ti žal.

Uživaj in se zabavaj
Sedaj imaš časa na pretek, izkoristi ta čas, uživaj, raziskuj in si daj duška. Nauči se živeti po svojih pravilih. Jih krši in postavi še boljša. Sedaj imaš čas, ko se lahko sprostiš, eksperimentiraš in ugotoviš kakšne so tvoje sanje (če še nisi) in ugotoviš, kako bi rada preživela preostanek življenja.  
Ni komentarjev