Knjige: Sproščeno jesensko branje

September se noro hitro bliža koncu in jesen je že v polnem zagonu. Kar pa pomeni nižje temperature, krajše dneve in predvsem daje cozy občutek. To je pa tudi čas, ko se brez slabe vesti zaviješ v odejo, prižgeš dišečo svečko in se s šalčko čaja v roki prepustiš knjigi. Tokratni izbor knjig vsebuje tudi en leposlovni roman in pa dve knjigi o osebni rasti za kateri menim, da se jih res splača prebrati, ker se naučiš kaj novega ali pa dobiš zgolj opomin za tisto kar že veš.


Moški, ki ni poklical
Roman, ki sem ga v knjižnici čakala kar tri tedne, kljub temu da je v knjižnici na voljo več kot 10 izvodov in prvi leposlovni roman po zelo dolgem času. Gre za ljubezenski roman, kjer se zaljubita dve 'napačni' osebi. Vključuje klasično zgradbo z uvodom, zapletom in koncem, s tem da je zaplet tukaj malo bolj temačen kot v večini drugih ljubezenskih knjig. Lahko pa poudarim, da ne gre za erotični roman ali karkoli v stilu 50 odtenkov sive. Meni je bila zgodba všeč in knjigo sem res hitro prebrala, ker me je zanimalo kaj se bo zgodilo naprej.  Poleg tega je opis kaj se dogaja z žensko, ko jo moški ne pokliče precej realen, čeprav na trenutke pretiran. Nisem prepričana, ali je knjiga vredna vsega pompa, je pa zagotovo boljša od 50 odtenkov sive.  

Življenjski nasveti meniha, ki je prodal svojega Ferrarija
Knjige Menih, ki je prodal svojega Ferrarija nisem prebrala, sem pa prebrala knjigo Voditelj brez naziva. V tej knjigi avtor zbere 101 nasvet, ki so v bistvu kratki povzetki iz njegovih ostalih knjig. Knjiga se zelo hitro prebere in je ni potrebno brati po vrsti, ampak lahko vsako toliko prebereš kakšen nasvet in je to to. Velja pa zanjo kot za vsako takšno knjigo, nekateri nasveti ti bodo všeč spet drugi ti ne bodo. Nasveti pa bodo delovali zgolj ob predpostavki, da jih dejansko upoštevaš v resničnem življenju in ne da nasvete samo prebereš in si rečeš, da to je pa res super nasvet. Glede na to, da gre za življenjske nasvete je to knjiga, ki jo je dobro imeti na polici in vanjo pokukati na slab dan, da ti da malo motivacije.

Čustvena inteligenca (David Goleman)
Knjiga, ki bi jo po mojem mnenju moral prebrati čisto vsak, ker vsebuje neprecenljive nasvete in vpogled v delovanje naših čustev. Prav tako je čustvena inteligenca eden izmed vedno bolj pomembnih dejavnikov današnjega časa. V knjigi so opisana čustva, kako čustva delujejo in predvsem kako jih lahko deloma nadzorujemo. Avtor se osredotoči predvsem na jezo in z njo povezanimi občutki ter kako jo moramo izražati in tudi kako je ne smemo izražati. Verjemite mi, ko enkrat prebereš to knjigo začneš dejansko opazovati ljudi kako se obnašajo in vidiš, da delajo natančno tisto, kar je nagonsko, ni pa mogoče najboljše.
Tudi če ne bereš za osebno rast ali te psihologija sploh ne zanima, je še vedno to ena od knjig, ki bi jo po mojem mnenju moral res prebrati čisto vsak.


Ni komentarjev