Recept za jabolčno pito

Jesen, obarvano liste, ki je že v večini popadalo z dreves, temperature so končno nizke in pričakujemo že prvi sneg. Ker je dan kratek in več časa preživimo noter, je to tudi čas, ko lahko kaj res dobrega spečemo. Tale recept za jabolčno pito sem dopolnjevala kar nekaj časa, ampak lahko rečem, da pride celotna kombinacija skupaj božanska. Meni je všeč predvsem testo. Če imaš čas in rada pečeš je to zagotovo recept zate. 


Testo
400g pirina moka
200g trdega masla
2 rumenjaka
2 Vanilin sladkor
4 žlice mrzle vode
1 žlica limoninega soka
  
Nadev
3 žlice marmelade
800g jabolk
Cimet po okusu
Sladkor po okusu

Najprej pripravimo testo, tako da v skledi vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Maslo mora biti trdo in ga narežemo na majhne koščke. Stopi se potem, ko z rokami gnetemo testo. Ko je testo gladko mora pol ure počivati v hladilniku.  
V tem času olupimo in naribamo jabolka. Naribana jabolka potem prepražimo v ponvi, da se zmehčajo in jim primešamo sladkor, cimet in koriander oz. začimbe po okusu.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za pito premažemo z maslom, nato vanj damo testo (en kos vzemi stran in ga daj nazaj v hladilnik ali skrinjo). Testo v pekaču prebodemo in ga 10min pečemo v pečici. Potem ga vzamemo ven, namažemo z marmelado, damo jabolka in preostalo testo narežemo na trake ali pa ga preprosto naribamo. Ter z njim prekrijemo jabolka. Pito potem pečemo še pol ure.
Še topla pita je odlična z vaniljevim sladoledom in stepeno smetano.

Sestavine so primerne za pekač s premerom 26cm.

Ni komentarjev