Stara sem 25 let in pojma nimam kaj si želim postati.


''Slediti svojim sanjam ni bilo sporočilo, ki bi ga sama slišala med svojim odraščanjem. Namesto tega so mi povedali, da je dejansko preživetje v ''resničnem svetu'' mnogo bolj pomembno, kot bi si sploh lahko predstavljala katerakoli mlada oseba, ''zavita v vato'' kakršna sem sama. Posvarili so me, da bi si s preveč idealističnimi sanjami o tem, da bom ''našla nekaj, kar imam rada'', pravzaprav postlala pot v revščino in razočaranje. Opozorjena sem bila, da pomenijo določeni poklici, kakršen je denimo zdravniški, tako dobro plačilo kot tudi socialni status in da bodo te reči dolgoročno pomenile več, kot si morda lahko predstavljam več v tem trenutku.''

To je zapis Angele Duckworth iz knjige Predanost. Ponavadi si zgodb ne zapisujem, tole sem si. Ker se najdem v njej. In velika verjetnost je, da se tudi ti. Kolikokrat so nam povedali, da moramo najti poklic, kjer je služba zagotovljena in dobro plačani. Že od otroštva smo vedeli, kateri poklici so tisti, ki so najbolj spoštovani. Kaj pa naši sanjski poklici? Kaj pa naše sanjske službe? Ne glede nato, da se starši trudijo za nas in nam hočejo le najboljše, pa se včasih tudi oni motijo. Včasih si imel eno službo celo življenje, danes ni tako. Tehnologija in umetna inteligenca zasedajo vedno več delovnih mest, ki so jih zasedali naši starši, mi pa se bomo morali naučiti kako z njima sodelovati. Prav tako je pomembno, da veš kaj je tisto, kar hočeš , ker v službi preživimo velik del svojega življenja in je veliko lažje, če smo ta del življenja srečni.

Stara sem 25 let in pojma nimam kaj si želim postati.
Pa smo tam, kjer sem tudi sama. Čeprav priznam, občutek imam, da se pri meni vse stvari dogajajo z zamudo, tako da sem se že kar naučila, da moram včasih malo dlje počakati. Zavidam tistim ljudem, ki že od začetka vedo s čim se želijo ukvarjati in kaj bodo postali. Zavidam tistim, katerih starši so prepoznali otrokov potencial in zanimanje ter ga na igriv način razvijali. (Parent tip!) Ampak kakorkoli tukaj sem, tako kot še veliko 25 letnikov na tem svetu. Sedaj imam dve možnosti, slediti svoji ''uradni'' izobrazbi ali pa ugotoviti kaj je tisto, kar me res privlači in kaj bi rada postala.
V bazen kaj bi radi postali smo prvič vrženi po osnovni šoli, ko se moramo odločiti kaj je tisto, kar nas zanima in drugič (in večinoma zadnjič), ko se vpišemo na fakulteto. Tukaj smo dve vrsti ljudi, tisti ki nimajo pojma kaj jih sploh zanima in samo čakajo, da jim nekdo pove, v kateri smeri naj razvijejo svojo kariero, in tisti, ki imamo preprosto preveč različnih interesov, ampak nas nobeden povsem izrazito ne privlači ali se nobeni nismo popolnoma posvetili.  
Če povem na svojem primeru, kaj si želim postati, nisem imela pojma že kot otrok. Naloge in vprašanja o tem kaj si želim postati, so bila mučno razmišljanje in iskanje navdiha pri sošolkah. Tako sem želela postati učiteljica, veterinarka, pevka, igralka, plesalka, … Ampak nobena stvar ni bila tista, ki bi me resnično potegnila. Potem pa sem v srednji šoli ugotovila, da bi rada študirala psihologijo, ampak sta naslednja dva informativna dneva odpihnila moje sanje stran, ker sem dobila občutek, da bo študij pravo mučenje. Vmes je bila v igri še laboratorijska biomedicina, ker sem bila navdušena nad forenziko iz CSI serije, na koncu sem sledila ljubezni do kozmetike in pristala na kozmetologiji (in razočarala mamo, ker nisem izbrala farmacije). Štiri leta kasneje sem na magisteriju vpisala ekonomijo, še eno stvar, ki me je zanimala (in spet razočarala mamo, ki je imela še zadnje upanje, da bom vsaj magisterij naredila v smeri farmacije kot industrijski farmacevt). Sedaj se mi študij počasi zaključuje in še vedno ne vem kaj bi rada počela, ko mi status dokončno in dosmrtno poteče. Torej vem, da bi rada imela podjetje, ampak pojma nimam kako podjetje. Tako, da sem na istem, kot vsi tisti, ki ne vejo kaj bi radi delali v življenju.  

Kako odkriti, kaj je tisto, kar želiš resnično početi?

Strast ne pride do tebe sama od sebe.
Ne zbudiš se en dan in ugotoviš, to je to, kar si želiš početi vse svoje življenje. Strast se razvija počasi, mogoče tudi iz stvari, ki je nekoč nisi marala ali pa si si rekla to pa verjetno ne bo zame. Prvo moraš začeti nekaj početi in pri tem vztrajati nekaj časa in šele na to se lahko odločiš, da to ni zate.   

Vprašaj se naslednja vprašanja:
O čem rada premišljuješ?
Kam pogosto odtavajo moje misli?
Kaj imam res rada?
Kaj mi največ pomeni?
Kako rada preživljam svoj prosti čas?
Česa absolutno ne prenesem/nemaram?

Preizkusi več različnih študentskih del.
Če si še študentka in predvsem na začetku študijske poti zamenjaj več različnih del. Tako, da boš našla tisto, kar ti ustreza. Če se ti zdi nemogoče da dobiš službo na povsem drugem področju, samo vztrajaj, nekdo ti bo zagotovo ponudil priložnost. (Govorim iz izkušenj.)

Začni z odgovori, za katere veš, da so pravilni in gradi od tam naprej.
Ko enkrat veš katera so tista tvoja prepričanja, ki ti ogromno pomenijo, samo začni. Lahko začneš s tem, da si o tej stvari nekaj prebereš ali pa se o tem pogovarjaš z ljudmi okrog sebe ali najdeš podobno misleče ljudi. Samo začni.

Če te stvar ne zanima jo zamenjaj.
Vedno lahko počneš nekaj drugega, zato sledi sebi. Če ugotoviš, da te nekaj ne zanima toliko, da bi to stvar rada počela, jo pač zamenjaj z drugo in videla boš ali ti to mogoče bolj ustreza.

Sprejmi naslednje dejstvo.
Če imaš ogromno zanimanj se odloči za tisto, za katero meniš, da je zate najpomembnejše in ti bo na dolgi rok prineslo največ sreče in se boš najlažje soočala z vsem, kar gre narobe. In na vsa ostala bolj ali manj pozabiš, zato da ti ne bodo jemala fokusa v tistih težkih trenutkih, ki zagotovo pridejo. Ne sprašuj se kaj pa če. Nima smisla. Samo dragoceno energijo ti jemlje.

Sprejmi svoje naravne danosti.
Mogoče nikoli ne boš nekaj, ker preprosto nimaš objektivnih dejavnikov (določena višina, sposobnosti, ki se jih ne da naučiti, itd.), vendar še vedno lahko poiščeš nekaj, kar je v tisti smeri v kateri želiš delati.
  
Za konec …
Zapomni si, če boš našla tisto, kar te resnično zanima, boš vedno našla pot da boš dosegla to kar si resnično želiš doseči v življenju. Poleg tega pa tudi tista stvar, ki te resnično zanima, ti bo prinesla kup stvari, ki jih ne želiš početi, ampak jih boš morala.
Ni komentarjev