Čas je za novoletne zaobljube!


Novo leto se nevzdržno bliža in bližje kot je več je zaobljub na mojem seznamu. Zaobljube so napisane v zvezku in tam ostanejo, dokler jih enkrat po naključju ne odkrijem in ugotavljam za nazaj, kaj se je uresničilo. Postavljam jih že odkar vem zanje. Koliko se jih neham držati že pred januarjem? Vseh. Da pa letos zaobljube ne bodo ostale pozabljene in predvsem, da bo ''zaobljuba'' nekaj resnično uresničljivega se bom stvari lotila na drugačen način.

Najprej sem imela namen napisati malo drugačno in predvsem veliko daljšo objavo o ciljih, vendar sem si premislila, ker mi je pomembneje, da vas sedaj spravim k uresničitvi enega manjšega cilja. Kasneje pa bom napisala tudi bolj poglobljeno objavo, kjer se bom osredotočila tudi na tisti pravi življenjski cilj, ki ga mora vsak imeti.

Ps. Preden bereš naprej si pripravi zvezek ali nekaj listov papirja in vsaj eno pisalo.

Objava je sestavljena iz treh delov. V prvem delu se lotimo novoletnih zaobljub, v drugem delu bomo postavile cilje in v tretjem delu bodo napotki kako bomo cilje čez leto tudi uresničevale. Poleg tega se bom držala pravila ''keep it simple'', ker nima smisla da preveč kompliciramo.

Novoletne zaobljube
Brskala sem najpogostejše novoletne zaobljube, ki gredo nekako v stilu: jedla bom bolj zdravo, več se bom gibala, zamenjala službo, poiskala nov hobi, prihranila denar, se bolj posvetila sebi, prebrala X knjig, spoznavala nove ljudi, …
Če pomislim zase, so bile moje zaobljube v smislu, da bom sedaj pa res bolj zdravo jedla, da bom objavljala X na mesec na blogu, da bom imela X objav na teden na IG, da bom spoznavala nove ljudi, … Pa novoletne zaobljube, ki so šle od našla si bom fanta do letos bom samska (te sem se vedno pridno držala!). Vse zaobljube, razen zadnje, so šle v pozabo še preden je ura odbila polnoč na novo leto.
Če je bilo tudi pri tebi točno tako kot pri meni, potem se moraš tako kot jaz lotiti prve naloge v tej objavi.

1. naloga
Napiši vse zaobljube, ki jih prenašaš iz leta v leto ali si si jih postavila že za naslednje leto. Sedaj pa razmisli ali boš katero od zaobljub resnično to leto uresničila ali bodo samo še eno leto napisane na tvojem listu in čakale na boljše čase?

Postavljanje ciljev
Sedaj pa drugi del objave, ki bo sestavljen iz več podnaslovov in še več luštnih nalog, ki jih boš morala opraviti.
Cilje bomo postavljale v treh korakih, ker bodo tudi cilji na treh ravneh. S tem bomo vsaj enkrat bližje k temu, da se bomo ciljev res zares držale. Najprej bomo postavile višji cilj, ki bo najbolj ohlapno definiran in iz tega izpeljale cilj, ki bo popolnoma definiran, potem nižje cilje, ki bodo prav tako definirani in na koncu posamezne korake, ki bodo pripeljali, do manjšega cilja in se na koncu zložili v celoto.

Kaj je cilj, ki si ga želiš doseči?
Najprej postavljamo višji cilj. To je tisto, kar želiš da bi dosegla 31.12. 2019 in rekla uspelo mi je. Za ta cilj ni nujno, da je popolnoma definiran. Kaj želim s tem povedati? Ta cilj je lahko čisto preprosto boljši zgled bom za ostale, začela bom redno teči, naredila bom korak proti finančni svobodi, bolj bom zdrava, bom v dobri kondiciji, prehranjevala se bom zdravo, gradila bom na svoji sanjski karieri, spoznala bom več novih ljudi. Lahko je katera od zaobljub, ki si si jih zadala.

2. naloga:
Postavi si višji cilj, ki ga boš letos uresničila. Pravila, ki so pri postavljanju cilja pa so:
1. Lahko si izbereš izključno enega ali dva višja cilja. 
2. Ko izbiraš cilj se zavežeš, da se boš da dosežeš cilj trudila od dneva, ko boš opravila vse naloge v tem blogu do 31.12. 2019. (Torej je lahko začetek tudi pred 1.1. 2019). Od njega ne smeš odstopiti. Zato res skrbno izberi cilj, ki si ga želiš doseči.
3. Čeprav je drugo pravilo zastrašujoče, si postavi izziv in nekaj, kar veš da boš z vloženim trudom tudi dosegla.

Postavljanje nižjega cilja
Višji cilj imaš sedaj postavljen, sedaj je čas za postavljanje nižjega cilja. Da boš nižjim ciljem lahko sledila, bomo le-te točno definirali. Na ta način se nam bodo cilji zdeli veliko bolj resnični in predvsem dosegljivi.
Postavile bomo več manjših ciljev čez celotno leto, ki se bodo nadgrajevali. Koliko ciljev boš imela čez leto je tvoja odločitev. Cilje lahko postavljaš tudi na več nivojih. Primer, postaviš cilj čez tri mesece, potem manjši cilj vsak mesec in še manjši cilj vsak teden. Vendar če nisi že utečena pri postavljanju ciljev bo vse to zate preveč (tudi zame je). Zato bom sama letos prisegla na en sam nivo. Zadnji manjši cilj je tisti, ki ga boš uresničila okrog 31. 12. 2019 in bo tudi največji in bo povzel višji cilj.

3. naloga
Odloči se koliko manjših ciljev želiš imeti med letom. Lahko so to trije cilji lahko je to deset ali dvajset ciljev in kako pogosto bi jih rada dosegla. Sedaj je tudi trenutek, ko si napišeš konkretne datume, kdaj boš ta cilj dosegla. Lahko je to točno določen dan lahko je to teden. Vse je odvisno od tvojega glavnega cilja.

4. naloga
Postavi si manjše cilje. Datume kdaj jih moraš uresničiti oziroma doseči imaš. Sedaj pa moraš konkretno napisati, kaj je tvoj cilj.
Primeri takšnih ciljev:
Če je tvoj cilj finančna neodvisnost:
Na dan 31.3. imam na svojem varčevalnem računu 300€.
Na dan 30.6. imam na svojem varčevalnem računu 600€.
Itd.
Zadnji cilj: 31.12.2019 bo na mojem varčevalnem računu 1500€.
Če je tvoj cilj zdrava prehrana:
V tednu med 1.4. in 7.4. bom imela vsak dan en zdrav obrok.
V tednu med 22.7. in 28.7. bom imela vsak dan dva zdrava obroka na dan.
Itd.
Če je tvoj cilj redna telovadba in boljša kondicija:
V nedeljo, 7. 4. 2019, bom ob 10ih zjutraj naredila 50 počepov, 50 trebušnjakov in 30 sklec.
V nedeljo, 28. 7. 2019 bom ob 10ih zjutraj naredila 75 počepov, 100 trebušnjakov in 50 sklec.
Itd.

Kako cilj doseči?
Zdaj pa najtežji del od vseh. Kako sploh doseči postavljene cilje. Dejstvo je v tem, da imamo lahko dva pristopa – lahko delamo na tem vsak dan po malo ali pa pristopimo do cilja tako kot večina študentov na izpite – začnemo delati vse zadnjo minuto in upamo, da se bo izšlo. Če sem se pri izpitih tega drugega načina zelo rada posluževala, pa se ga pri ciljih nebi. Konec koncev s pomočjo teh ciljev gradimo navado, ki nam bo na dolgi rok pomagala do bolj srečnega življenja. Cilje je še vedno najlažje doseči če vsak dan naredimo nekaj, kar se preden se dejansko zavemo zgradi v neko večjo celoto, če se redno trudimo. Zato, da pa bomo cilje dosegli moramo sedaj še opredeliti tiste vsakodnevne naloge, ki nas čakajo na poti do uspeha. Tole kar bom bomo sedaj naredila bo še večja definicija dejanj, kot je bila definicija ciljev.

5. naloga
Napiši si cilj in pod njim odgovori na naslednja vprašanja:
Kaj je tista dejavnost, ki jo lahko naredim, da bom svoj cilj dosegla?
Primer: Dam v šparovček 2€. Si pripravim zdrav zajtrk, ki bo sestavljen iz ovsenih kosmičev in sadja. Telovadim 5 minut, tako da naredim 10 počepov, 15 trebušnjakov in 5 sklec.
Kdaj boš to dejavnost opravila?
Idealno je da je vsak dan ob isti uri. Še najboljše pa je, če jo povežeš z nečim, kar že tako ali tako počneš.
Ob 21ih preden si umijem zobe bom dala v šparovček 2€.
Ob 7ih zjutraj si bom pripravila zdrav zajtrk.
Kje boš to naredila?
Telovadila bom v dnevni sobi.
Šparovček bo v kopalnici.
Posoda za zajtrk me bo čakala pripravljena v kuhinji.

Končna oblika za dnevno dejavnost mora izgledati:
Vsak večer preden si umijem zobe dam v šparovček, ki je v kopalnici, 2€.
Vsako jutro si v kuhinji ob 7ih zjutraj pripravim zdrav zajtrk iz ovsenih kosmičev, mleka in svežega sadja.
Vsako večer pred spanjem bom v dnevni sobi telovadila 5 minut, tako da bom naredila 10 počepov, 15 trebušnjakov in 5 sklec.

Kaj gre lahko narobe in kako bom to popravila?
Bodimo realni, nihče ne doseže ciljev ne da bi naletel na eno oviro. Ovire so sestavni del življenja in zato je nujno potrebno biti pripravljen nanje. Nikoli ne boš pripravljena na vse ovire, ampak odlično je, če si pripravljena vsaj na nekatere od njih, tako se boš na koncu brez težav spopadla skoraj z vsako težavo, ki ti bo prišla naproti.

6. naloga
 Za vsak dnevni cilj napiši kaj vse gre lahko narobe in kako boš situacijo rešila. Vsaka situacija ima vedno rešitev. In ta rešitev ni da obupaš.

Kako na cilje ne boš pozabila?
Na cilje, ki smo si jih postavili po kakem mesecu radi pozabimo. Zato nujno potrebujemo opomnik, da naš spomni kaj je naš cilj. Tina Maze je imela na hladilniku sliko Lindsey Vonn, eden od slovenskih podjetnikov ima svoj cilj napisan na kartici, ki jo nosi v denarnici. Jaz pa ti postavljam še večji izziv. Cilj si daj za ozadje svojega telefona. Na telefon pogledaš v dnevu verjetno (pre)večkrat. Sedaj pa pomisli, da vsakič, ko odpreš telefon na njem vidiš napisan ali pa v sliki tvoj cilj. Kakšen izgovor boš našla, da si ne boš vzela časa za to, da ne boš opravila tistega, kar te bo pripeljalo k tvojemu cilju?

Podporni sistem.
Pri ciljih ne pomemben tudi podporni sistem. Zato v bistvu potrebuješ samo eno osebo. Zapomni si da bo to oseba, ki jo boš v naslednjem letu najbolj sovražila. Zakaj? Ker si moraš najti osebo, ki te bo lahko kadarkoli vprašala, kako ti gre pri tvojem cilju in ali mu slediš. Zavedaj se nečesa. Tej osebi lahko lažeš. Ampak kako dolgo boš lahko lagala sebi? Če nimaš nobene takšne osebe lahko pišeš tudi meni tukaj ali tukaj

Prevzemi odgovornost!
Ti si najbolj odgovorna za dosego svojega cilja. Ti boš tista, ki boš iskala izgovore zakaj danes tega ne moreš. Ti boš tista, ki boš razočarana, ko cilja ne boš dosegla. Nikogar razen sebe ne boš mogla kriviti, da ti ni uspelo. Ali si res želiš to?

Primer postavljenega cilja za celo leto:
Višji cilj: Želim redno teči.
Končni cilj: 31. 12. 2019 Pretekla bom nočni maraton v NYC v 4ih urah.
Dnevni cilj: program, ki te pripelje do tega, da to zmoreš. (primer: Dolgi tek 25km)
Nižji cilji:
31. 3. 2019 moram naredit x vaj za trebušne mišice, x vaj za noge, x vaj za roke in preteči 10km v 1h.
Dnevni cilji: sestavljen program za vsak dan posebej za tri mesece – kdaj tečeš, kdaj delaš vaje za moč, kdaj vaje za gibljivost. (primer: Sproščujoč tek 5km, 30 počepov, 30 trebušnjakov, 10 sklec)
30. 6. 2019 moram preteči vsaj en 15km ''tekmovalni'' tek.
Dnevni cilji: sestavljen program za vsak dan posebej za tri mesece – treningi s poudarkom na teku. (primer: Izvajaj 20 minut jogo iz videa na PopSugar)
30. 9. 2019 moram preteči pol maraton v dveh urah.
Dnevni cilj: program, ki te pripelje do tega, da to zmoreš. (primer: Dolgi tek 15km)

To je samo primer zaobljub, nikakor to niso moje zaobljube (okej, razen dveh, ampak ne povem pa kateri dve, če te pa zanima ali imaš prav mi kar piši;))

Ni komentarjev