Domača naloga, ki jo moraš opraviti pred Erasmus izmenjavo

Samo še slab mesec in že bom svoje dneve preživljala na Azurni obali, medtem ko se bodo tukaj verjetno okrog sprehajali pingvini. Okej, ne bo tako toplo kot poleti, ampak še vedno napovedi kažejo na prijetne temperature. Torej januarja se odpravljam na izmenjavo in to je prva v seriji objav o izmenjavi. Tokrat bom govorila o vseh domačih nalogah, ki sem jih že opravila.Čeprav je objava bolj kot ne osredotočena na Erasmus izmenjavo ti lahko informacije in naloge pridejo prav tudi za potovanje.  

Pusti si odprte možnosti
Preglej vse možnosti in razmisli kaj je zate pomembno. Mogoče bi rada spoznala življenje v točno določeni deželi, mogoče si želiš biti nekje, kjer je veliko zabav ali pa bi mogoče šla nekam, kjer je ceneje. Moj pogoj je bil da sem, če se le da, zraven morja. Zapomni si, da so zahodne države večinoma dražje od vzhodnih in da ti bo štipendija mogoče pokrila le neke osnovne stroške. (Pri meni bo to del najemnine za sobo, bom pa živela pri morju.)

Sama, s fantom, s prijateljico
Za Erasmus imaš možnost, da se izmenjave udeležiš sama ali pa se tja odpraviš v družbi. Če greš tja s prijateljico, ki je recimo tvoja sošolka, boš imela vsaj nekoga, ki ga poznaš s teboj, vendar se bo tudi možnost izbora šol takoj zmanjšala. Če se odpravljaš sama te čaka malo več izzivov in veliko bolj boš morala stopiti iz cone udobja. Vendar če si vsaj malo odprta oseba ti zagotovo ne bo žal, da si odšla sama.

Preglej šole
Ko vidiš katere šole bi ti najbolj ustrezale natančno preberi izkušnje, ki so jih zapisali študentje oziroma se o izkušnjah pozanimaj pri koordinatoricah. Pav tako, če boš del predmetov opravljala na izmenjavi, pazi da ima šola program, ki je podoben tvojemu. Tako boš najlažje videla ali ti neka šola ustreza ali ne, kakšen sistem imajo, kako je z prevozom, bivanjem itd. Sama sem imela na izbiro manj šol, ker sem se prijavljala v drugem roku šele, zato sem imela že zaradi tega veliko manj dela.

Ko imaš potrjeno in izbrano šolo
Sedaj te čaka domača naloga. In mogoče malo stalkanja. Bodi pozorna pri prijavi kaj vse od tebe zahtevajo, da boš imela vse papirje pravočasno pripravljene, roki za oddajo namreč znajo biti zelo kratki. Poišči osebo, ki ti lahko s prve roke pove kako je biti na tisti šoli na izmenjavi. Mogoče koga poznaš ali kdo pozna koga. Druga varianta, ki sem jo jaz uporabila, ko mi v mednarodni pisarni niso želeli pomagati,  je bila, da sem šla na LinkedIn. Tam lahko iščeš ljudi po tem na katero šolo so hodili in najprej ti vrže ven ljudi, katere najverjetneje poznaš. Ko najdeš ustrezno osebo imaš dve možnosti ali se na LinkedInu povežeš z njo ali pa to osebo najdeš na FBju ali IGju in mu napišeš prijazno sporočilo. Informacije, ki jih boš tako pridobila bodo imele veliko večjo vrednost kot informacije, ki bi jih morala izbrskati sama. Potem pa čim prej začni iskati stanovanje in urejati vse za prihod tja.

Bivanje
Nekatere šole ti nudijo bivanje v študentskih domovih, medtem ko si moraš na nekaterih šolah poiskati bivanje kar sam. Tja kamor se odpravljam jaz, si moraš bivanje poiskati sam, ti pa šola nudi portal, kjer si lahko najdeš sobo ali stanovanje. Sama sem iskala tudi po drugih portalih (airbnb, roomlala, erasmus), vendar sem se odločila na koncu kar za šolski portal. Prednost tega portala je recimo zame bila tudi v tem, da ti sicer zaračunajo visoko provizijo (280€), vendar ti v primeru, da ti gostitelj odpove v zadnjem trenutku, oni najdejo nastanitev in krijejo morebitne stroške hotela. Mene bo bivanje na mesec prišlo 450€. Prav tako razmisli, kaj je tisto, kar boš resnično potrebovala, da boš preživela teh nekaj mesecev. Zame je bilo recimo pomembno tudi parkirišče, saj se tja odpravljam z avtom.

Štipendije, subvencije itd.
Seveda se ne pozabi prijaviti tudi za štipendijo. Štipendija ti bo ponekod krila čisto vse stroške, v mojem primeru pa recimo le slabo polovico. Vse informacije za štipendijo ti načeloma pošljejo že na mail, prav tako tudi kar nekaj opozoril, da zagotovo ne zamudiš roka za prijavo.
V nekaterih državah imaš lahko še dodatne štipendije ali subvencije. Recimo v Franciji lahko pridobiš del sredstev, ki jih porabiš za nastanitev nazaj, kar se pri visoki najemnini kar lepo pozna.

Zavarovanje
To je del, ki mene še čaka. Sama si bom poleg evropske kartice vzela še dodatno zavarovanje. Tako da se me sedaj čaka še primerjava vseh ponudnikov, kaj mi ponujajo. Predvsem pa se moram še odločiti, kako bom preživela naslednje celotno leto (koliko bom okrog po svetu letala). Sem pa definitivno raje več zavarovana in se mi nič ne zgodi, kot da se mi pripeti kaj resnega in sem premalo zavarovana.


Ni komentarjev