Ali veš koliko denarja zapraviš?

Odločila sem, da bom spregovorila o denarju in o tistem delu, ki ga nihče ne mara, čeprav je nujno potreben. Ne glede nato, da lahko govorimo, da z denarjem ne moremo kupiti ne sreče in ne zdravja, da nihče ne potrebuje veliko denarja, da bi tisti, ki so bogati morali dajati revnim itd. Potem pa pridemo do situacije, ko ljudje začnejo zbirati denar zato da Kylie Jenner postane milijarderka. (Ja, ta zadnji stavek je popolnoma resničen!) in vprašanja zakaj so bogati še bolj bogati. Kakorkoli obrnemo DENAR JE POMEMBEN. Denar ti kupi hrano, obleče te, z njim lahko kupiš dostop do znanja in izkušenj, lahko pa tudi poskrbi, da je tvoje zdravje boljše.


Večina denarja, ki ga dobimo pride ali iz plače, študentskega dela, štipendije, žepnine staršev, itd. odvisno od življenjskega obdobja. Ampak veliko bolj pomembno je, kaj s tem denarjem, ki ga dobimo naredimo. Lahko samo s plačo obogatiš in živiš srečno do svojih dni? Ne moreš. To je dejstvo. Vseeno pa mislim, da preden sploh pomisliš, da bi bila bogata ali da potrebuješ višjo plačo, ugotoviš kaj se ta trenutek dogaja s tvojim denarjem in za kaj ga vse porabiš. Točno to je tisto, kar bom danes obdelale.

Spremljaj svoje prihodke, stroške in razliko med njimi.
To je nujno potrebno, da veš koliko porabiš za svoj življenjski slog. Sama uporabljam spodnjo preglednico, ki sem si jo preprosto naredila v wordu. Za vsak mesec posebej spremljam porabo in vidim kje sem na koncu meseca. S to preglednico tudi vidiš, kateri so tisti meseci, ko porabiš največ denarja, spremljaš večje nakupe, na katerih področjih porabiš denar ipd. To se mi zdi, da je tista osnova, da vidiš, kako ravnaš s svojim denarjem, brez spremembe nakupovalnih navad. Najboljše se mi zdi, da tak sistem uvajaš eno leto, da sploh vidiš kdaj in kje so največje porabe. Pod stolpec ostalo pri meni spada osnovna kozmetika, hrana in manjši nakupi, nekje do 30€ (odvisno od vrste nakupa).

Tabela:
Ta tabela je narejena zame kot za študentko. Zato si jo sama prilagodiš, tako kot ti najbolj ustreza. Pod sliko je razlaga vsakega stolpca posebej.


1. stolpec: MESECI
Jaz imam mesece razporejene po šolskem letu (ta sistem beleženja sem uvedla v srednji šoli). Ti si pa lahko narediš tudi letni pregled od januarja do decembra. Zadnje okence je SKUPAJ, v tej vrstici pridejo seštevki, vsakega stolpa posebej.
2. stolpec: PRIHODKI
Pod prihodke spadajo VSI prihodki, to pomeni: Plača, štipendija, žepnina, denar, ki ga prejmeš za rojstni dan, denar, ki ti ga je nekdo vrnil, … Če si denar dobila je to prihodek.
3. stolpec: VARČEVANJE
Vsak mesec je dobro, da daš nekaj denarja na varčevalni račun, načeloma je to 10% prihodkov. V ta stolpec vpišeš koliko denarja si dala na varčevalni račun.
4. stolpec: BIVANJE
V ta stolpec spada najemnina, štud. dom, položnice za stanovanje(elektrika, voda, gretje, internet, telefon itd.)
5. stolpec: PREVOZ:
Vse povezano z prevozom. Pri meni to pomeni karta za vlak in LPP, če imaš avto so to vsi stroški povezani z avtomobilom.
6. stolpec: DEJAVNOSTI/FAKS
To je pomenilo vse stroške povezano s faksom (vpisnina, knjige, ipd.) in stroški za obštudijske dejavnosti.
7. stolpec: OSTALO
Pod stolpec ostalo pri meni spada osnovna kozmetika, hrana in manjši nakupi, nekje do 30€ (odvisno od vrste nakupa).
Kako pridem do zneska ostalo? Tako, da si v planer za vsak dan posebej (res vsak dan, ker včasih to naredim enkrat na teden in potem polovico stvari pozabim) napišem zneske, ki sem jih tisti dan porabila. Lahko uporabljaš tudi recimo aplikacijo na telefonu ali beležke na telefonu. Meni je papir še vedno najboljši. Moja prva metoda je bila zbiranje računov, ampak verjemite, da se na koncu meseca valjaš v računih in po možnosti še kakega izgubiš, tako da pisanje vsak dan sproti ali pa vsaj enkrat na teden je nujno.
8. stolpec: VEČJI NAKUPI
To so nakupi oblačil, čevljev, kozmetike, vseh ostalih stvari, ki jih potrebujem, pa so zneski višji ali ne spadajo v nobeno od kategorij.
Poleg tega si je večje stroške specifičnih izdelkov (nad 30€ npr.) pametno zapisovati posebej, tako imaš pregled kam gredo večje vsote denarja.
9. stolpec: SKUPAJ stroški
V ta stolpec napišeš vsoto od 2 do 8 stolpca.
10. stolpec: PLUS/MINUS
To je razlika med vsemi stroški in prihodi. Mislim, da ne potrebujem posebej poudarjati, da mora biti ta številka vsaj nič ali pa višja od nič.

Želim te še opozoriti, da če tega nisi še nikoli počela, te bodo mogoče kakšni zneski presenetili (negativno ali pozitivno). Predvsem pa se boš soočila z realnostjo, koliko v resnici porabiš in predvsem kam gre denar. Ker pa boš morala vsak mesec dati na papir koliko denarja si porabila, boš verjetno malo bolj premislila, preden boš zapravila za stvar, ki je mogoče sploh ne potrebuješ.  

To je preglednica, ki sem jo jaz uporabljala res od prvega letnika srednje šole, letos pa sem prešla na excel. Tukaj vam dajem samo sliko, kako izgleda sedaj moje mesečno poročilo. Za dnevne zneske še vedno uporabljam planer in noter zapisujem zneske.


To je prvi korak. Nikar ne hiti naprej in začni krčiti stroškov. Najprej poglej koliko denarja sploh za kaj spraviš. Zneski v razpredelnici bodo iz meseca v mesec nihali. Čeprav po mojih izkušnjah je eden najbolj kritičnih mesecev december. Tudi če si kakšen mesec v minusu, ker je več stroškov, boš mogoče že v naslednjem toliko v plusu, da boš minus pokrila.

PS: Vse številke v tabelah so zgolj informativne narave in so izmišljene.
Ni komentarjev