Ali veš koliko denarja zapraviš?

Odločila sem, da bom spregovorila o denarju in o tistem delu, ki ga nihče ne mara, čeprav je nujno potreben. Ne glede nato, da lahko govorimo, da z denarjem ne moremo kupiti ne sreče in ne zdravja, da nihče ne potrebuje veliko denarja, da bi tisti, ki so bogati morali dajati revnim itd. Potem pa pridemo do situacije, ko ljudje začnejo zbirati denar zato da Kylie Jenner postane milijarderka. (Ja, ta zadnji stavek je popolnoma resničen!) in vprašanja zakaj so bogati še bolj bogati. Kakorkoli obrnemo DENAR JE POMEMBEN. Denar ti kupi hrano, obleče te, z njim lahko kupiš dostop do znanja in izkušenj, lahko pa tudi poskrbi, da je tvoje zdravje boljše.


Večina denarja, ki ga dobimo pride ali iz plače, študentskega dela, štipendije, žepnine staršev, itd. odvisno od življenjskega obdobja. Ampak veliko bolj pomembno je, kaj s tem denarjem, ki ga dobimo naredimo. Lahko samo s plačo obogatiš in živiš srečno do svojih dni? Ne moreš. To je dejstvo. Vseeno pa mislim, da preden sploh pomisliš, da bi bila bogata ali da potrebuješ višjo plačo, ugotoviš kaj se ta trenutek dogaja s tvojim denarjem in za kaj ga vse porabiš. Točno to je tisto, kar bom danes obdelale.

Spremljaj svoje prihodke, stroške in razliko med njimi.
To je nujno potrebno, da veš koliko porabiš za svoj življenjski slog. Sama uporabljam spodnjo preglednico, ki sem si jo preprosto naredila v wordu. Za vsak mesec posebej spremljam porabo in vidim kje sem na koncu meseca. S to preglednico tudi vidiš, kateri so tisti meseci, ko porabiš največ denarja, spremljaš večje nakupe, na katerih področjih porabiš denar ipd. To se mi zdi, da je tista osnova, da vidiš, kako ravnaš s svojim denarjem, brez spremembe nakupovalnih navad. Najboljše se mi zdi, da tak sistem uvajaš eno leto, da sploh vidiš kdaj in kje so največje porabe. Pod stolpec ostalo pri meni spada osnovna kozmetika, hrana in manjši nakupi, nekje do 30€ (odvisno od vrste nakupa).

Tabela:
Ta tabela je narejena zame kot za študentko. Zato si jo sama prilagodiš, tako kot ti najbolj ustreza. Pod sliko je razlaga vsakega stolpca posebej.


1. stolpec: MESECI
Jaz imam mesece razporejene po šolskem letu (ta sistem beleženja sem uvedla v srednji šoli). Ti si pa lahko narediš tudi letni pregled od januarja do decembra. Zadnje okence je SKUPAJ, v tej vrstici pridejo seštevki, vsakega stolpa posebej.
2. stolpec: PRIHODKI
Pod prihodke spadajo VSI prihodki, to pomeni: Plača, štipendija, žepnina, denar, ki ga prejmeš za rojstni dan, denar, ki ti ga je nekdo vrnil, … Če si denar dobila je to prihodek.
3. stolpec: VARČEVANJE
Vsak mesec je dobro, da daš nekaj denarja na varčevalni račun, načeloma je to 10% prihodkov. V ta stolpec vpišeš koliko denarja si dala na varčevalni račun.
4. stolpec: BIVANJE
V ta stolpec spada najemnina, štud. dom, položnice za stanovanje(elektrika, voda, gretje, internet, telefon itd.)
5. stolpec: PREVOZ:
Vse povezano z prevozom. Pri meni to pomeni karta za vlak in LPP, če imaš avto so to vsi stroški povezani z avtomobilom.
6. stolpec: DEJAVNOSTI/FAKS
To je pomenilo vse stroške povezano s faksom (vpisnina, knjige, ipd.) in stroški za obštudijske dejavnosti.
7. stolpec: OSTALO
Pod stolpec ostalo pri meni spada osnovna kozmetika, hrana in manjši nakupi, nekje do 30€ (odvisno od vrste nakupa).
Kako pridem do zneska ostalo? Tako, da si v planer za vsak dan posebej (res vsak dan, ker včasih to naredim enkrat na teden in potem polovico stvari pozabim) napišem zneske, ki sem jih tisti dan porabila. Lahko uporabljaš tudi recimo aplikacijo na telefonu ali beležke na telefonu. Meni je papir še vedno najboljši. Moja prva metoda je bila zbiranje računov, ampak verjemite, da se na koncu meseca valjaš v računih in po možnosti še kakega izgubiš, tako da pisanje vsak dan sproti ali pa vsaj enkrat na teden je nujno.
8. stolpec: VEČJI NAKUPI
To so nakupi oblačil, čevljev, kozmetike, vseh ostalih stvari, ki jih potrebujem, pa so zneski višji ali ne spadajo v nobeno od kategorij.
Poleg tega si je večje stroške specifičnih izdelkov (nad 30€ npr.) pametno zapisovati posebej, tako imaš pregled kam gredo večje vsote denarja.
9. stolpec: SKUPAJ stroški
V ta stolpec napišeš vsoto od 2 do 8 stolpca.
10. stolpec: PLUS/MINUS
To je razlika med vsemi stroški in prihodi. Mislim, da ne potrebujem posebej poudarjati, da mora biti ta številka vsaj nič ali pa višja od nič.

Želim te še opozoriti, da če tega nisi še nikoli počela, te bodo mogoče kakšni zneski presenetili (negativno ali pozitivno). Predvsem pa se boš soočila z realnostjo, koliko v resnici porabiš in predvsem kam gre denar. Ker pa boš morala vsak mesec dati na papir koliko denarja si porabila, boš verjetno malo bolj premislila, preden boš zapravila za stvar, ki je mogoče sploh ne potrebuješ.  

To je preglednica, ki sem jo jaz uporabljala res od prvega letnika srednje šole, letos pa sem prešla na excel. Tukaj vam dajem samo sliko, kako izgleda sedaj moje mesečno poročilo. Za dnevne zneske še vedno uporabljam planer in noter zapisujem zneske.


To je prvi korak. Nikar ne hiti naprej in začni krčiti stroškov. Najprej poglej koliko denarja sploh za kaj spraviš. Zneski v razpredelnici bodo iz meseca v mesec nihali. Čeprav po mojih izkušnjah je eden najbolj kritičnih mesecev december. Tudi če si kakšen mesec v minusu, ker je več stroškov, boš mogoče že v naslednjem toliko v plusu, da boš minus pokrila.

PS: Vse številke v tabelah so zgolj informativne narave in so izmišljene.
5 komentarjev

 1. Spoštovani (Code360)
  Ali iščete poslovna posojila, osebna posojila, stanovanjska posojila, avtomobile posojila, študentska posojila, posojila za konsolidacijo dolgov, nezavarovana posojila, poslovna posojila za kapital itd ... ali vam je odpovedano posojilo od banke ali finančne institucije za vsaj eno razlog. ste na pravem položaju Plačajte kreditno rešitev!
  Denar posojam podjetjem in posameznikom po nizkih obrestnih merah in dostopnih cenah
  2% stopnja zanimate?
  Pišite nam za sledenje kreditnih poslov in prenos v roku 48 ur. E-pošta: helpdesk@xtradeoption.com
  Podrobnosti o prijavi:
  Ime: Rojstni dan:
  Spol:
  Poročni status:
  Naslov:
  Mesto:
  Država / provinca:
  Poštna številka:
  Država:
  Telefon:
  E-naslov:
  Namen posojila:
  Znesek posojila:
  Termin kredita:
  Čisti dohodek na mesec:
  Pišite nam @ {Code360optionsloancompany@gmail.com} Za več informacij o nas pa obiščite naš spletni naslov: https://xtradeoption.com/banking/

  Prijazni pozdravi,
  Gospa Kim

  OdgovoriIzbriši
 2. Zdravo,

  Ali potrebujete ugodno posojilo za svoje zadovoljstvo? Ponujamo cenovno ugodno posojilo v višini 3% za lokalne in mednarodne posojilojemalce. Smo certificirani, zaupanja vredni, zanesljivi, učinkoviti, hitri in dinamični ter sodelujemo. damo dolgoročno posojilo največ od 2 do 50 let.

  Ali potrebujete neposredno, enostavno in cenovno ugodno posojilo za plačilo dolga, ustanovitev podjetja ali iz katerega koli drugega razloga? V tem primeru se obrnite na nas z zahtevo posojila.

  Ta ponudba je namenjena resnim ljudem.

  Če vas zanima, se obrnite na nas preko: E-pošta: easyloanfirm2020@gmail.com  Smo certificirani,
  zanesljiv, zanesljiv, učinkovit, hiter in dinamičen.

  Lep pozdrav,
  Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com  3% enostavna in ugodna ponudba za posojilo

  OdgovoriIzbriši
 3. Im Theresa Oliver po imenu. vendar živim v ZDA, pred nekaj meseci sem bil finančno obremenjen in zaradi obupa me je prestrašilo več spletnih posojilodajalcev. in zaradi mojega poklica, ker sem mati samohranilka, z dvema otrokoma in cel svet se mi je zdelo, kot da visi na meni, in se pritožujem in se pogovarjam s prijateljico v družabnih medijih, ki živi v (POLJSKA), ki me je napotil k zelo zanesljivemu posojilodajalcu, imenovanemu (gospa Antonia Rowan), iz (CREDIT-SUISSE) posojilnih storitev, je bila rešiteljica BOG, ki je rešila mojo družino s posojilom v višini 85.000,00 USD s 3-odstotno obrestno mero, brez stresa, pokličite credit-suisse147@hotmail.com

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
  Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

  Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

  Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

  Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

  Lastnosti in ugodnosti;
  * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
  * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
  * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
  * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
  * Visoke odobritve
  * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
  * Enostavna spletna aplikacija.
  * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
  * Brez skritih stroškov

  Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

  Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

  Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
  E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
  WhatsApp: +447903159998

  OdgovoriIzbriši
 5. Zdravo vsi ,
  Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: rossellacooperative@hotmail.com, ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: rossellacooperative@hotmail.com za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

  Hvala
  Rebeka

  OdgovoriIzbriši