Prvi teden na izmenjavi


Ker sem prišla na izmenjavo študirati je prav, da prvo objavo o Franciji namenim šoli na kateri sem. Študiram na zasebni poslovni šoli SKEMA, ki ima še 5 drugih šol po svetu (skupno so tri v Franciji, potem pa po ena v Braziliji, ZDA in na Kitajskem. Šolnina na šoli pa je več tisoč eurov na leto. In kakšni so moji vtisi:

Prvi vtis na šoli
Šola je velika približno toliko kot ekonomska fakulteta. Vendar za razliko od EF, ki je locirana skoraj v centru Ljubljane, je SKEMA locirana precej izven mesta v gozdu oziroma v okolici tehnološkega parka.  
V šoli so različni prostori za sedenje in čakanje na predavanja, ima pa tudi kot nekakšno ''majhno trgovino'', kjer dobiš kavo, pecivo, sendviče in solato. Je pa ta kraj eden najcenejših za hrano. Kavo pa kuhajo dobesedno iz avtomata (beri vsebuje vsaj 5g sladkorja). V menzi je hrana okrog 4€ in je ogabna. Ja, slabše kot v katerokoli menzi, v Ljubljani, v kateri sem jedla. Tako da iskreno povedano pogrešam študentske bone, saj bi tukaj prišli zelo prav. Imajo pa mikrovalovno pečico, kar pomeni, da si hrano lahko brez težav skuhaš doma in pogreješ na faksu.  
Od kraja kjer živim potrebujem z avtobusom nekje med 40 minut do 1 uro, da pridem do šole. Glede na to, da imam faks praktično skoraj vsak dan mi vožnja pobere kar veliko časa in že iščem kje prodajajo angleške knjige, zraven pa bom verjetno oddala še naročilo na book depository.

Profesorji in predmeti
Šolski sistem se od slovenskega precej razlikuje. Medtem ko imamo pri nas v večino predmetov čez celotno polletje, se tukaj predmeti končajo v tednu ali dveh ali pa so raztegnjeni čez dva meseca, vendar to ne pomeni, da jih imamo vsak teden, ampak en teden trikrat in potem nekaj časa nič in potem spet recimo enkrat. Tako da bom z nekaterimi predmeti zelo hitro končala. Trenutno bom imela zapolnjena januar in februar, medtem ko bom marca in aprila bolj počivala.
Seveda ne morem mimo profesorjev. Medtem ko sem bila v Sloveniji na EF precej razočarana nad profesorji, sem tukaj zaenkrat navdušena. V Sloveniji na EF je bil dejansko eden dober profesor in nekaj asistentov, medtem ko so me tukaj profesorji zaenkrat navdušili. Predvsem iz razloga, ker večina prihaja iz prakse in ne iz akademskega sveta, kar pomeni, da pridobivamo informacije, ki jih bomo potrebovali v praktičnem svetu in ne teorije, ki deluje samo na papirju. Sem pa zaenkrat imela zgolj tri predmete od devetih, tako da bom to poročilo naknadno še malo dodelala. Profesorji večinoma tudi zelo lepo govorijo angleško, čeprav so Francozi.
Posebej pa bi rada izpostavila enega starejšega profesorja, ki se je upokojil in sedaj predava. (Tudi tukaj je profesorjem v penziji dolgčas, to ni posebnost samo v Sloveniji.) Pravila pri njegovem predmetu so preprosta – brez zamujanja, brez računalnika(razen če ni nujno) in brez telefona. Dejansko ne smemo biti na telefonu. Če ti pri večini profesorjev, ki nočejo telefonov reče samo, da ne smemo uporabljati telefonov, je on natančno povedal zakaj jih ne želi. Razlog je, da tudi na sestankih ne smeš imeti telefona in ker smo bodoči managerji, jih tudi mi ne smemo imeti.
 
Organizacija šole
Na šoli so sicer prijazni in zelo poudarjajo, da so zelo kvalitetna šola. Mogoče že malo preveč. Organizacija je za takšno šolo z zelo visoko šolnino na precej nizkem nivoju. Na odgovore pa je potrebno čakati kar nekaj časa. Glede na to, da se predmeti baje precej menjujejo, mi je všeč da imamo na šolskem portalu koledar, ki ti kaže za vsak teden ali mesec posebej kdaj in kje imaš predmete. Koliko je to ažurno pa bomo še videli, upam da čim boljše. Administracije zaenkrat še nisem potrebovala, upam da je bom tudi čim manj, razen tistega kar je najnujnejše. (Lepote birokratskega dela za štipendijo.)

Sošolci
Študentje na izmenjavi prihajajmo iz zelo različnih držav, in sicer Finske (iz tam jih je kar 7), Nizozemske, Poljske, Nemčije, Mehike, Kanade in ZDA. Tako da časa za spoznavanje novih kultur je veliko.

Celoten vtis
Zaenkrat je celoten vtis precej pozitiven, bomo pa videli kaj se bo še dogajalo, ko bodo prišli še ostali predmeti. Bom pa dejansko večino predmetov končala že v dveh mesecih. Lahko pa rečem, da se je vsaj glede profesorjev trenutna izbira šole izkazala za dobro.

Ni komentarjev