Kratki nasveti kako ravnati z denarjem

Si se kdaj vprašala kako ravnajo bogati, da imajo veliko denarja? Poleg tega, da zanj trdo delajo (govorim o tistih, ki vedo kaj delajo z denarjem in ne Hildi Tovšak, vedo tudi kako pravilno ravnati potem, ko je denar že v njihovih rokah. Iz vseh knjig, ki sem jih prebrala ti tukaj ponujam nekaj nasvetov, ki se meni zdijo najbolj uporabni in je o njih vredno premisliti.


Plačaj najprej sebi
Vsak mesec, ko dobiš dohodek najprej daj 10% na varčevalni račun (% lahko variira – lahko je višji ali nižji) in zaenkrat pozabiš nanj. Temu lahko dodaš recimo tudi preostali denar (ki ga dobiš za rojstni dan ipd.). To te lahko reši ali ob kakšnem nenačrtovanem večjem nakupu ali pa ob izpadu dohodka.

Premišljeni nakupi
Nakupi v katere gre nekaj več denarja ali pa tudi v tiste, ko ga gre malo manj je pametno premisliti. Nekdo rad kupuje oblačila, nekdo čevlje, nekdo ljubezenske romane, nekdo nekaj petega. Premisli ali je to stvar, ki jo res potrebuješ. Trgovci nas vabijo v trgovine z različnimi popusti in res nujno rabimo tisto majčko. Če te take stvari rade zavedejo hodi po trgovinah z nakupovalnim seznamom. Težava je v tem, da zelo hitro lahko kupimo stvar, ki nam je všeč, ker je poceni, potem pa ugotovimo, da nam sploh ni več všeč ali da je ne potrebujemo in nam stoji v omari. Namreč več poceni majčk in znesek je lahko zelo hitro visok, če bi izračunala koliko si dejansko porabila.
Enako velja za večje nakupe. Če vidiš nekaj kar ti je všeč in je dražje premisli ali boš to dejansko uporabljala ali ti je samo všeč.
Nasvet, ki se ga lahko tukaj držiš je: Za vsako stvar, ki jo kupiš mora nekaj drugega zapustiti tvojo hišo/stanovanje.

Več kot zaslužiš, več porabiš
To je čar vseh plač. Povišala se je plača in sedaj lahko več zapravljam. Če želiš biti večno brez denarja je to super enačba, če želiš imeti denar, ga prilagodi svojim nujnim potrebam. Ustvari si življenjski stil in ga ne spreminjaj pretirano, ko se ti poviša plača, pa čeprav si to preprečiš tako, da razliko do prejšnjega dohodka odvedeš na varčevalni račun. To te lahko reši pri vzdrževanju tvojega življenjskega stila, tudi ob manjšem dohodku, nepričakovanih stroških ali celo izpadu dohodka.

Stroški vs. Investicije
Ko gre za večje nakupe pomisli ali gre za investicijo ali gre za strošek. Tisto, kar ti na dolgi rok prinaša višjo vrednost je investicija (vlaganje recimo v znanje, nakup stvar, ki ti lahko na dolgi rok prinesejo višjo vrednost – npr. če si bloger nakup fotoaparata, da imaš lepše fotografije na blogu in IG), stroški so pa vse tisto, kar ti na dolgi rok prinaša nižjo vrednost.

Tudi bogati živijo skromno
Gremo v današnji IG svet popolnih življenj, kjer se mladi slikajo ob hudih avtomobilih, v oh in sploh oblačilih ali celo ob zasebnih letalih, če gremo v skrajnost in prikazujejo luksuzen življenjski stil. Aja pa pozabila sem da je najnovejši model iPhona obvezen. Letos sem začela malo bolj opazovati bogate ljudi po naključju in začela razmišljati za nazaj. Če pogledamo, kako so bogati, ampak res bogati oblečeni (govorimo o bogataših Elon Musk, Gary Vaynerchuck, Mark Zuckerberg, Bill Gates, …) večina jih je oblečenih popolnoma enostavno in povprečno – kavbojke in majica ali srajca. 

Živi primerno svojim sredstvom
Povezano z zgornjo točko, če nimaš milijonov na računu, se ne obnašaj kot da jih imaš, če jih želiš nekoč imeti. Zamisli kako življenje si želiš stremi k takim prihodkom in temu, da se čim prej znebiš službe, ki je ne maraš ali pa delaš zato, ker si to želiš, ne zato ker moraš.
Ni komentarjev