Potovanja v dvajsetih – pomembna izkušnja ali bežanje od sebe


Idejo za ta blog sem dobila, ko sem slučajno naletela na članek, ki je pisal, da daljša potovanja v dvajsetih letih niso vedno najboljša ideja. Ker sem sama v dvajsetih in trenutno na '' daljšem potovanju'' in vem da bom še kar nekaj časa preživela izven svoje države, sem se tudi sama zamislila zakaj to počnem. Tako sem se odločila, da predstavim nekaj razlogov, zakaj na potovanja, izmenjavo ali delo v tujino v tujino. Še tole da razjasnim takoj na začetku govorim, ko greš iz svojega okolja za en mesec ali več.

Spoznaš nove kulture
V ZDA sem živela z Kazahstanci, Kitajci, Jamajčankama, Filipinci in Kolumbijko, sedaj živim z dvema Indicema. Tako nisem spoznala samo ameriške kulture ali sedaj samo francoske kulture, ampak še kar nekaj drugih svetovnih kultur. Spoznala sem njihove navade in sposobnost svojega in njihovega prilaganja. Razlike pa so še posebej opazne, če si punca in živiš z nasprotnim spolom. Zelo hitro se namreč opazi njihova vzgoja in kje so ženske na družbeni lestvici. Pri tem bi želela poudariti, da ne grejo vsi ljudje v isti koš, čeprav so iz iste kulture. Ker iskreno sem največkrat imela iz iste kulture pozitivno in negativno izkušnjo in to ne glede na spol. Zato se ob spoznavanju drugačnih osebe zelo dobro naučiš opazovati in predvsem poslušati druge, ker ti to lahko zelo hitro pove ali je oseba dobra ali ne. Hkrati pa spoznaš drugačne načine življenja in mogoče najdeš nekaj, kar si želiš, da bi imel tudi ti ali pa odkriješ stvari za katere si vesel, da pri nas niso v navadi. Velikokrat pa tudi razbiješ kakšen stereotip o določenem narodu, ker dobiš vpogled v ozadje in razloge zakaj se to dogaja.

Pred sabo ne moreš zbežati
Če se odpraviš na izmenjavo, delo v tujino ali na dolgo potovanje samo zato, da pobegneš pred sabo, da postaneš druga oseba, da boš sedaj takšna oseba, kot si predstavljaš v svoji glavi, ker nikogar ne poznaš. Ti greš s sabo. To pomeni s teboj gredo vse tvoje dobre in slabe navade. Tvoji strahovi in tvoje prednosti. Prej kot sproščenost, te na začetku lahko ujame kulturni šok, sploh če si na potovanju sam in ne veš kaj pričakovati. To lahko potegne za seboj tudi slabo počutje, nepričakovan padec odpornosti, negativno razmišljanje in slabe dneve. Sama sem se šele zdaj naučila, da moje privajalno obdobje traja približno en mesec in šele na naslednjem daljšem potovanju ali odhodu v tujino bom lahko ugotovila, kako se s tem uspešno spopasti in to skrajšati na čim krajši čas. Potovanje ni rešitev za tvoje težave, se boš pa na njem prisiljena veliko prej in veliko hitreje soočiti z njimi.

Minimalizem postane tvoje drugo ime
Živiš iz kovčka stvari, ki si si jih prinesla s seboj in verjetno veš, da v kovček ne gre veliko stvari. Ne potrebuješ več 3500 stvari, ki ti doma samo stojijo v omari, ampak si povsem zadovoljen s tistimi stvarmi, ki jih imaš s seboj. Ali pa ugotoviš, da ti je kako oblačilo še posebej pri srcu in je po nesreči ostalo doma, medtem ko ti nekaj drugega ves čas potovanja stoji v omari. Kaj je tisto na kar večkrat pomisliš, da te čaka doma. Jaz trenutno pogrešam eno jopico, za katero sem bila prepričana, da je prišla z mano, Sodobno kozmetiko (knjigo z zbranimi naravnimi sestavinami)in džezvo za kuhanje kave. Hkrati pa ugotoviš, da so udobna postelja, hrana in topel tuš tisto, kar potrebuješ. In kava.

Postaneš drugačen od svojih prijateljev
Predvsem s spoznavanjem različnih načinov življenja začneš razmišljati ali je tisto, kar te doma čaka res tisto, kar si želiš. Hkrati velikokrat sploh v dvajsetih, začneš opažati, da se vsi kar naenkrat poročajo imajo otroke, preselijo na svoje, gradijo svoje kariere. Zato te lahko zelo hitro prevzame občutek, da nekaj zamujaš in da zaostajaš. Vzemi si ta čas zase, ker pridobivaš dragocene izkušnje, ki ti bodo zagotovo odprle kaka vrata o katerih si niti upala nisi sanjati, če boš le-to znala izkoristiti. Hkrati pa razmisli kaj je tisto, kar si ti resnično želiš v življenju početi.

Prednosti in pomanjkljivosti svoje domače države
Čas v tujini ti da tudi možnosti, da ugotoviš, kaj je tisto, kar v tvoji državi zaostaja in kaj je tisto, kar je v tvoji državi dobrega. Nekje imajo boljše plače, vendar veliko slabše ali dražje zdravstvo, hrana je nekje veliko bolj kvalitetna ali veliko slabša. Sama več kot sem zunaj Slovenije raje jo imam. Čeprav sem se zaenkrat povsod, kjer sem bila počutila varno. Ampak preprosto na trenutke pogrešam svoje življenje v Ljubljani.

Lahko živiš delčke svojega sanjskega življenja in ugotoviš ali ti to res odgovarja
Vsi smo si predstavljali kako življenje bomo imeli in z daljšimi potovanji imaš priložnost, da delček tega tudi doživiš. Sploh če nisi prepričana ali je to tisto, kar bi si res želela v življenju. Jaz sem sedaj že kar prepričana, da bom imela hišo ob plaži. Edini minus je mogoče to, da bom potem bom stalno imela mivko v hiši, ampak bomo preživeli.

Postaneš bolj samostojna
Ker si v drugi državi in ni nikjer nikogar, ki bi resnično skrbel zate, tako kot skrbijo zate starši, ko si doma, si se kar naenkrat prisiljen, sam ukvarjati z vsem ''odraslimi'' stvarmi. Naučiš se vsega: od kuhanja obrokov za enega, do urejanja uradnih zadev v jeziku, ki ga ne poznaš. Ampak na koncu ti uspe čisto vse.

Dodana vrednost pri iskanju službe
Dolga potovanja, delo v tujini ali izmenjava so lahko prednost ali slabost pri iskanju službe. Po eni strani, če si na potovanju, izmenjavi ali opravljaš preprosta dela lahko to vodi do pomanjkanja izkušenj, ki jih delodajalci zahtevajo v tvoji smeri. Vendar po drugi strani, glede na to da večina podjetij deluje tudi v mednarodnem okolju je to zate prednost, ker pokaže, da razumeš druge kulture, si samostojna in se znajdeš tudi v situacijah, ki so mogoče malo nenavadne. Hkrati pa se že to, da si bil v tujini sliši nekako imenitno in posebno, ker tega pač nima vsak na svojem CV-ju.1 komentar

  1. Zelo lepo povedano. V tvojih letih sem podobno razmišljal, vendar se na potovanje, ki sem ga načrtoval ob koncu gimnazije, nisem spravil dokler nisem pri 24-tih spoznal dekleta iz Finske, kjer sem potem preživel 12 let. Kot najstnik sem imel veliko željo po potovanjih, ampak se nisem upal sam, potovalnega partnerja pa nisem našel. Imel sem sošolko, ki je že v gimnaziji potovala sama po Evropi, kar se mi je za punco zdelo zelo hrabro.

    Danes si je težko predstavljati svet brez mobilnih telefonov in interneta, ki so ogromno prispevali k splošni informiranosti, načrtovanju potovanj in v končni fazi varnosti, ker imaš telefon ves čas pri sebi in lahko prijatelje ali domače vsaj obvestiš, če se znajdeš v takšni ali drugačni stiski. Spomladi 1998 sem šel z Interrailom na Finsko. Imel sem žepno knjižico z zemljevidom Evrope in moj prvi mobilni telefon (Nokia), ki sem ga 3 mesece pred tem kupil na Finskem, ker so jih takrat v Sloveniji prodajali 2x dražje in izključno z vezavo na operaterja. Ker nisem vedel ali ga bom lahko na poti polnil, sem ga imel izklopljenega in na vsakih nekaj ur poslal moji punci SMS in preveril kaj mi je poslala ona. Ker je imela računalnik (e-mail) samo v šoli, sva prvo leto najine zveze na daljavo povečini komunicirala prek SMS-ov. :)

    OdgovoriIzbriši