Ali je kozmetika iz domače kuhinje res boljša od kupljene?


To je ena od tem, ki je danes precej popularna, in sicer v smislu, da kreme, ki jih delajo kozmetični proizvajalci niso dobre in vsebujejo škodljive sestavine. Če so izdelki narejeni doma, pa je vse skupaj boljše, ker točno veš kaj je noter. Prav tako je sedaj že kar nekaj spletnih trgovin, ki ponujajo sestavine za izdelavo domače kozmetike in so sestavine še veliko bolj dostopne kot so bile nekoč.
Strah pred kupljenimi izdelki pa še povečujejo razni influencerji in ženske revije, kjer večina deluje po poti najhitrejših informacij in PR tekstov, tudi če le-ti niso preverjeni.

Na drugi strani pa bi se v tej objavi rada še dotaknila DIY izdelkov, ki ne vsebujejo samo dejanskih kozmetičnih sestavin, ampak tudi barvice, voščenke, Oreo piškote, itd. …

Kje je težava domače kozmetike?

Neznanje
Tole je verjetno najpomembnejša točka celotne objave. Večina, ki se loteva izdelave domače kozmetike nima PRAVEGA znanja in PRAVILNIH informacij o sami izdelavi kozmetičnih izdelkov, o sestavinah in predvsem o higieni, ki je zahtevana za izdelavo kozmetičnih izdelkov, predvsem tistih, ki vsebujejo vodo. Izdelava kozmetičnih izdelkov namreč ne pomeni, da si našla nek članek, kako je domača kozmetika boljša od kupljene, našla recept za domačo kremo, naročila sestavine in se lotila kuhanja in mešanja v domači kuhinji, kjer si še pol ure nazaj kuhala kosilo.

Higiena
Prostor, kjer izdeluješ kozmetiko mora biti pravilno očiščen in razkužen, da v izdelke ne vnašaš mikroorganizmov, ki bi lahko ali pokvarili tvoj izdelek ali uničili tvojo kožo. Sploh če so to izdelki, ki vsebujejo vodo, ki so še posebej občutljivi na mikroorganizme, da o izdelkih, ki so namenjeni očem, niti ne govorim.

Znanje o sestavinah
Informacij je zunaj ogromno in velikokrat okrog krožijo napačne informacije. In vse naravne stvari, ki jih pojemo, niso najboljše za nanos na našo kožo. Amen! O sestavinah se je treba izobraževati in velikokrat so izpostavljene zgolj dobre strani, čeprav mogoče ni vse tako črno in belo. Limona in soda na kožo je recimo ena od bolj znanih domačih receptur, ki kroži okrog že predolgo in se je ljudje, kljub opozorilom, še vedno poslužujejo.

Recepture kozmetičnih izdelkov
Nekatere so enostavne, spet druge so veliko bolj zahtevne. Pri zahtevnih in tistih, ki vsebujejo aktivne sestavine, gre lahko hitro kaj narobe. Prva stvar je zagotovo ta, da zelo verjetno doma nimaš tehtnice, ki bi kazala vrednosti pod gramom in še če jo imaš, je vprašanje koliko natančno sploh kaže. Tako je lahko kakšne sestavine zelo hitro preveč ali premalo. Preveč aktivne sestavine in ti lahko uniči kožo, premalo konzervansa in izdelek se takoj pokvari.

DIY triki za ličila
Potem so pa tu triki za ličila. Maskara iz Oreo piškotov in kapljic za oči ali vazelina. Razen če imaš izrazito željo po vnetju oči se temu raje izogni. Prav tako šminki iz kokosovega olja in voščenk, ker to vseeno poješ. Pa tudi barvicam namočenim v vodo kot eyeliner za vsakodnevno uporabo. Varne barvice za oči, dobiš v drogerijah za 2€. Če ne želiš težav se izogni vsem DIY izdelkom, ki so namenjeni za okrog oči (tudi risanje eyelinerja z alkoholnim flumastrom) ali za na ustnice, ker te izdelke poješ. Če te že muči ali deluje, naredi to enkrat in potem nikoli več. Nikoli pa ne shranjuj tako narejenih izdelkov za vsakodnevno rabo.

Influencerji, blogerji, vlogerji, Instagramerji …
Nasvete velikokrat delimo zgoraj našteti. Če zgoraj našteti nimamo primerne izobrazbe, znanja in delujemo v svetu kozmetike, kot resnični vizažisti, kozmetičarke, razvijalci izdelkov, itd. Nimajo znanja o kozmetiki in njenih sestavinah in povejo tisto, kar so našli na prvi strani na google-u ali v PR-tekstu in ne preverijo ali so informacije resnične ali ne in ali je mogoče zakrita kakšna neprijetna resnica o sestavini. In vsak trend, ki ga začnejo ni vedno najboljši in najbolj primeren, čeprav izgleda dobro. Večina njih (govorim o tistih največjih) ima za sabo tudi vrsto kozmetičark in dermatologov do katerih lahko skočijo če gre kaj resno narobe in seveda filtre, ki zakrijejo resničnost.

Če ti ustvarjalna žilica ne da miru in bi vseeno rada poskusila pa upoštevaj naslednje nasvete:

Nikoli ne izdeluj:
- Izdelkov, ki vsebujejo vodo: Nimaš pravilno očiščenega prostora in pripomočkov za izdelavo kozmetike, da bi bili izdelki na koncu varni. Prav tako se konzervansov ne dodaja po občutku ampak v pravilni koncentraciji in količini, česar pa ti brez znanja in pravilne opreme ne moreš doseči.
- Kreme za sončenje: Vse kreme za sončenje se testirane, da vsebujejo pravilno količino in mešanico filtrov, ki zagotavljajo zaščito pred soncem. Ti tega v domači kuhinji ne moreš narediti. S takimi izdelki si boš prej uničila kožo, kot pa jo zaščitila.
- Izdelkov za okrog oči: Izogibaj se vseh DIY izdelkov za okolico oči, ker se lahko precej hitro pojavi vnetje. Ne se igrati z očmi, ker imaš samo ene. Že maskare so problematične, kaj šele izdelki narejeni doma.
- Izdelkov, ki vsebujejo kisline: Limonin sok, ananas, kis, … Vse to ima prenizek pH za tvojo kožo in ti bo uničilo kislinski plašč. Prav tako pod nobenim pogojem ne stavi na kožo mešanic z limono in sodo bikarbono.
- Izdelkov, ki vsebujejo grobe delce: sladkor in sol kot piling z oljem se sliši sanjsko in poceni. Kar ni sanjsko je to, da bo po takem pilingu koža ostala z mikropoškodbami, ker imata sol in sladkor ostre robove, ki kožo režejo.
- Izdelkov za aktivni sestavinami: Spet nimaš tehtnice in znanja o pravilni koncentraciji in količini. Sploh pri aktivnih sestavinah gre lahko kaj hitro narobe, če jih je preveč.
- Izdelkov z eteričnimi olji: Če prenašaš eterična olja super, če jih ne prenašaš, pa se jim raje izogibaj, ker eterična olja na koži so zelo hitro lahko alergena ali pa na občutljivi koži povzročijo preobčutljivostno reakcijo.


Kaj pa lahko izdelaš?
- Igraš se lahko zmešaš različna olja in masla, dodaš nekaj kapljic vitamina E in kozmetično aromo in si zdelaš čisto svoje maslo za telo.
- Iz domače kuhinje lahko brez težav uporabiš med, ki je znan da deluje blagodejno.
- Določena olja (recimo šipkovo) so odlična za nego kože.
- Lahko izdelaš domače milo, čeprav zaradi pH-ja uporabe ne priporočam.

Vse ostale izdelke pa raje prepusti profesionalcem, ki vedo kaj delajo in imajo tudi ustrezne pogoje, da te izdelke izdelajo varno. Za temi izdelki stoji kup varnostnih papirjev in testov preden sploh pridejo na police.


Ni komentarjev