Dve poletji v ZDA, dve popolnoma različni izkušnji


Drugi mesec mojega dela v ZDA  se je končal in ker se v juliju ni dogajalo nič posebnega, ti sem se odločila, da napišem primerjavo obeh poletij v ZDA. Mogoče se ti zdi, da to pišem prezgodaj, vendar so razlike tako očitne, da bi ostale enake tudi če bi zapis napisala ob koncu poletja.

Izbira programa:
2016: Prvič sem si izbrala Preferred placement program, kjer si dobil bazo približno 100 oglasov izbral 7-10 del, ki so ti bila všeč in so ti ustrezala in počakal, da te eden od delodajalcev izbere. Sama sem poleg vrste dela gledala še, da je imel vključeno tudi nastanitev. Cena programa je bila nekoliko nižja.
2019: Tokrat sem izbrala Skype Fair/RDC program, kjer sem si izbrala RDC kamp, kamor Slovenci zahajajo že veliko let, zato sem vedela, da so izkušnje dobre. Delodajalec celo pride opraviti intervju v Slovenijo (jaz sem ga imela preko Skypa, ker sem bila takrat v Franciji). Cena programa je najvišja od vseh programov.

Delodajalec in vrsta dela:
2016: Delala sem v manjši ''restavraciji'', kjer smo poleg hrane imeli tudi cca. 20 vrst sladoleda. Delala sem kot natakarica. Poleg tega sem pa delala tudi v ''redemption centru''. Ta je bil del ''arcade centra'', dela z igrami z otroke, ki so zbirali točke in si za zbrano število točk izbrali nagrado. Jaz sem jim nagrado dala. Delala sem v razponu med 20 – 40 ur na teden. Nižja urna postavka.
2019: Delo v kampu, natančneje v kuhinji in jedilnici. Delo vključuje pomivanje posode, priprava in pospravljanje jedilnice za vse tri obroke, skrb za določeno postajo – strežba sladoleda, skrb, da je vedno pijača na voljo, da je hrana v samopostrežnem bifeju, ipd. Delam v razponu med 35-42 ur na teden. Višja urna postavka.

Pokemoni na delu v Južni Karolini

Kraj dela:
2016: Južna Karolina, Graden City. Manjši kraj ob obali oceana, ki ima zelo vroča in suha poletja. Temperature so se tukaj celo poletje držale nad 30 stopinj in prišle celo do 40 stopinj. Ker je bilo tako vroče, smo večino časa preživeli v klimatiziranih prostorih.
2019: New Hampshire, gozd. Delam odmaknjena od vsega v kampu, ki leži ob jezeru. Temperature se gibajo med 25 in do 32 stopinj. Junija in septembra pa je hladnejše. Zaradi super podnebja lahko veliko časa preživimo zunaj.

Plaža v Južni Karolini

Squam Lake v New Hampshire

Bivanje in hrana:
2016: Vsi smo živeli v manjši hiši, ki je imela dve manjši spalnici, kjer je spalo med 4-5 ljudi, delili smo si dve kopalnici, kuhinja, dnevna soba in pralnica so bili skupni. Hiša je bila oddaljena cca. pol ure hoje od delovnega mesta, poleg tega pa je bilo potrebno prečkati še dvopasovnico. Za bivanje smo plačevali 65$/teden. Kuhali smo si sami in hrano smo si morali kupovati. V restavraciji smo imeli manjši popust.
2019: Bivanje je brezplačno. Bivamo v ''dormih'', ki so različni, od starejših do novejših. Sama živim v enem od malo novejših. V sobah smo po dva (izjemoma po 3ije in nekateri imajo samsko sobo). Naš dorm ima celo kotno kuhinjo z mikrovalovno in grelnikom vode. Na voljo imamo tudi posteljnino in brisače. Dorme in sobe na vsakih nekaj tednov pregledajo in ocenijo (in tako poskrbijo, da pospravljamo) ter nagradijo dobro pospravljene sobe in dorme. Hrana je prav tako za nas brezplačna, in sicer dobimo tri obroke na dan. Hrana je ameriška, kljub temu, če nisi zbirčen tako kot jaz, lahko ješ tudi bolj zdravo. Ni pa hrana nek presežek. (Definitivno imamo mi boljšo hrano). Je pa to nekako, kot bi bil na 4 mesece dolgih počitnicah. Pa gostje imajo določeno hrano malo boljšo kot mi.

Pica z piščancem iz Južne Karoline. 

Kava in pumpkin pie v kampu 

Organizirane aktivnosti:
2016: En organiziran izlet v park/živalski vrt in zaključna večerja v eni od restavracij ob obali. Najbližji večji kraj je bil Myrtle beach, ki je bil oddaljen cca. 20 minut. Vožnja s taksijem je v eno smer stala cca. 30$. Na voljo je bil tudi avtobus, ki pa je šel mimo mogoče 4x na dan.
2019: Organizirane aktivnosti za staff na kampu, pri določenih aktivnostih se lahko priključimo tudi gostom. Vsak teden so organizirani tudi izleti izven kampa, ki je se jih lahko udeležimo (izlet na plažo, bližnja mesta, outlete, Wallmart, kino, koncerte, …).

Južna Karolina - izlet v park, kjer smo poslušali predstavitev živali.

Obisk dogodka Best of New Hampshire

International staff:
2016: Vsega skupaj nas je bilo okrog 12, število se je spreminjalo, ker so nekateri odhajali prej in drugi kasneje. Med vsemi študenti sem bila edina Slovenka in edina Evropejka. Lahko rečem, da sem družbo Slovencev na koncu precej pogrešala, ker nimaš nikogar, ki je iste kulture kot ti. Ostali so bili vsi, razen še ene punce, vsake narodnosti po dva in je bila dinamika popolnoma drugačna.
2019: Vsega skupaj nas je okrog 80 študentov, večina iz Evropskih držav (Slovenija, Češka, Poljska), potem pa še Rusija, Mehika, ZDA in še nekaj iz drugih držav. Glede na to, da je tukaj kar precej Slovencev je precej lažje, ker imaš nekoga s katerim se pogovarjaš v svojem jeziku, čeprav se res ogromno in večino časa pogovarjamo v angleščini.

Zaključek
Definitivno sem veliko bolj zadovoljna z letošnjim poletjem, kjer se imam super (ja še vedno so tudi tukaj slabi dnevi). Boljša družba, veliko se dogaja, čeprav si včasih želim, da bi bila malo bližje civilizaciji. Lahko rečem, da je tokratna izkušnja dobra. Bom pa o tem več napisala v eni od kasnejših objav. Lako rečem, da tokrat sem dobila od poletja to, kar sem si želela.

1 komentar

  1. Zanimiva izkušnja. Če bi bil še enkrat mlad bi se gotovo odločil za podobno čezoceansko počitniško delo, kot pa to kar sem delal doma. Mogoče kakšna zanimiva/zabavna/čudna anekdota od tam?

    OdgovoriIzbriši