Katere navade sem obdržala še po enem letu?


Facebook me je opomnil, da je eno leto odkar sem se lotila mojega izziva z novimi navadami, ki sem jih vpeljala v svoje jutro. Izziva se z veseljem spominjam, zato sem se odločila zapisati še eno follow up objavo. In največje vprašanje je, ali se je katera od navad sploh obdržala po enem letu.

Pregled navad 
Katere so tiste navade za katere sem se odločila, da jih vpeljem v svoje življenje?

Vstajati sem začela ob 6ih zjutraj in kasneje še prej. Ta čas sem si vzela zase in za večino ostalih navad, ki sem jih vpeljala.

Branje sem vključila v svojo jutranjo rutino in si zadala, da vsak dan preberem vsaj nekaj strani v knjigi.

Odločila sem se da bom vsak dan zapisala tri stvari za katere sem hvaležna tisti dan.

Ker sem veliko preveč časa preživela na Instagramu in Facebooku, sem se odločila, da moram ta čas vsaj malo omejiti, ker vem da bi ga lahko porabila veliko bolj kvalitetno.

TO-DO lista
Z TO-DO listo je moje življenje lažje in tako je moj dan veliko bolj organiziran, saj vem kaj točno moram narediti, vendar je nikoli nisem redno uporabljala.

Meditacijo sem si vedno želela poskusiti saj naj bi te umirila, vendar si nikoli nisem zares vzela časa zanjo. To je bila tudi edina navada, ki sem jo želela prakticirati zvečer.

Kako je izgledalo moje zadnje leto?
Ko sem začela z vpeljavo navad, sem večino časa preživela doma v iskanju študentskega dela, zato začetek skupaj z začetno motivacijo sploh ni bil težak. Potem sem od septembra od konca septembra delala, nato štiri mesce preživela v Franciji, preživela mesec doma in sedaj zadnja dva meseca preživela v ZDA. Glede na pestrost predvsem v letu 2019, je logično, da se vse navade niso obdržale.

Kaj se je zgodilo z navadami?
Večina navad je logično propadla, ker po 31. 12., ko sem zaključila izziv, nisem imela več ''motivacije'' za njihovo izvedbo. Kljub temu, pa se je vsaj ena navada obdržala in hkrati vpeljala zraven še kakšno novo. Navada, ki se je obdržala je dnevnik hvaležnosti. Res da ga to poletje ne pišem več vsak dan, ampak si še vedno vzamem čas zanj. Navada, ki sem jo dodala in se je tudi še kar držim je pisanje dnevnika. Ugotovila sem, da mi zelo ustreza, če svoje misli spustim na papir in se včasih tudi tako motiviram. Sem pa ugotovila, da zgodnje vstajanje precej pogrešam in ga bom v primernih okoliščinah zagotovo vpeljala nazaj.  Namesto to-do liste, ki je praktično pogorela že na začetku, pa sem ugotovila, da mi bolj ustreza ''calendar blocking'', kjer si točno po urah napišem kaj točno moram narediti. Enostavno sem človek rutine in če nimam urejenega sistema, je moje življenje v kaosu. Prav tako sploh v tem času spet preveč časa preživim na družbenih omrežjih in to bom morala spet malo omejiti. Ena navada, ki pa se zopet zbuja je branje. Sedaj, ko imam Kindle, si končno vzamem tudi več časa branje, nad čimer sem precej navdušena. 

Za konec
Vpeljava novih navad je super, ker dodaš nekaj novega v svoje življenje in ker še bolje spoznaš sebe, s tem pa tudi ugotoviš, kaj so tiste stvari, ki ti dejansko ustrezajo in kaj je tisto, kar ti povzroča kaos v življenju. Izkazalo se je še nekaj, tiste navade, ki jih vežeš na že obstoječe navade veliko lažje obdržiš, kot navade, ki si jih postavljaš neodvisno od vsega ostalega. 
Ni komentarjev