Get your shit together – Kaj lahko narediš pred novim letom?


Sredina novembra je tukaj in moja prokastinacija je zadnje tedne na višku. Tudi upirati sem se ji nehala. Samo živim in plujem in gledam kam izginjajo moji dnevi. Kako sem to ugotovila? Ker veliko preveč časa preživim na Instagramu.  Potiho pa upam, da bo moje življenje nekega dne dobilo smisel samo od sebe. Ampak vem, da se to ne bo zgodilo. Lahko bi rekla fuck it in čakala do zadnjih dni decembra, ko bi si postavila nekaj novoletnih zaobljub na katere bi pozabila že konec januarja. Lahko pa začnem sedaj novembra in si postavim stvari tako, da bom do novega leta že pripravljena.

In to so tiste stvari, ki se jih bom lotila (no vsaj večine).

Čiščenje vsega (skoraj dobesedno)
Sama sem v zadnjih dneh dobila nek navdih čiščenja in pospravljam skoraj vse po vrsti. Ampak tukaj bi se rada osredotočila še na drugo vrsto čiščenja. Tisto, ki je mogoče malo bolj neprijetna in jo odlagaš, vendar zelo pomembna.

Čiščenje telefona
Čas je, da končno odpreš galerijo slik in preneseš slike na računalnik ali v oblak (za sprotno varnostno kopiranje imaš na voljo tudi Google foto, ki ima v nižji kvaliteti neomejeno brezplačno shranjevanje in se posodablja sproti, torej tudi če ti telefon ukradejo imaš še vedno dostop do slik) in potem izbrišeš vse tiste slike za katere veš, da jih ne boš več pogledala. (In tistih 100 enakih selfijev, ki ti samo jemljejo prostor.) Prav tako si vzemi čas in preglej svoj imenik ali imaš v njem kontakte, ki jih zagotovo več ne rabiš, prav tako poglej sporočila, ki jih shranjuješ. Ne pozabi pa preveriti tudi katere aplikacije imaš na telefonu in če katere od njih mogoče sploh ne uporabljaš.

Čiščenje družbenih omrežij
Na IG poglej katerim profilom slediš. Te njihova vsebina sploh zanima ali se mogoče ne ujemajo več s tvojo filozofijo. Če bi profilu še vedno rada sledila, vendar ga nočeš na svojem feedu, lahko uporabiš funkcijo mute. Vedno sledi le profilom, ki te navdihujejo in ti dajejo vrednost, vse ostalo je brez veze.
Na Facebooku preglej  svoje prijatelje in izbriši vse tiste ljudi, ki jih že dolgo ni več v tvojem življenju ali jih ne poznaš, sploh če uporabljaš profil zgolj zasebno.

Čiščenje maila
Jaz ne prenesem, da imam preveč sporočil in ga redno čistim enkrat na mesec. Če tega ne počneš naredi to vsaj enkrat na leto. Preglej maile, ki jih imaš v mapi prejeto in vse tisto česar ne potrebuješ več izbriši. Če si naročena na 1001 mailing listo, se odstrani z vseh tistih list, ki jih nikoli ne odpreš. Tako boš v novem letu dobila veliko manj sporočil, ki te ne zanimajo.

Čiščenje omar
Seveda pride tudi do čiščenja vsega ostalega. Poglej na čem se ti nabira prah in kaj mora stran. Verjetno boš našla precej stvari, ki se jih boš z veseljem znebila. Mene čaka predal poln šmink, ki se jih moram znebiti.

Preglej odnose
Kdo so ljudje s katerimi se največ družiš? Kdo je mogoče spremenil pozicijo v tvojem življenju? Kdo mora oditi? Potem poskrbi da deliš svoj čas s tistimi, ki tebi veliko pomenijo in ki te cenijo. Če ti je lažje lahko narediš tudi seznam.

Postavi si cilje
Če si v takem izgubljenem stanju kot jaz, začni počasi razmišljati ali pa si že postavi cilje na katerih boš delala naslednje leto. Lahko so to cilji, ki se zaključijo naslednje leto ali čez pet let. Glavno je da imaš nekaj kar bo tvojemu življenju dalo smisel. Kako točno pa postaviš cilje, pa bom govorila v eni od naslednjih objav, ker je to pomembna in široka tema.

Določi si svojo izhodiščno točko
Razmisli, kje si trenutno. Ti je položaj všeč ali bi kaj spremenila? Katero področje bi spremenila? Osredotoči se na vsa pomembna področja: zdravje, kariera, odnosi, finančno stanje, hrana, gibanje, …

Napiši si vse stvari s katerimi odlašaš
Vsi z nečim odlašamo, ker nam je pač neprijetno. Vendar je čas, da se soočimo tudi s tem. Premisli kaj so vse tiste stvari s katerimi odlašaš in ti niso pri srcu, ampak jih moraš nujno narediti.

Premisli kaj je bilo dobro in kaj slabo
Ozri se nazaj na preteklo leto in premisli, kaj so tiste stvari na katere si ponosna in katere so tiste stvari, ki niso šle po načrtih. Premisli tudi kaj novega si se letos naučila in si lekcije tudi zapiši.

Dokončaj nedokončano
Še nekaj tednov je do konca novega leta. Poskrbi da boš v tem času dokončala, tisto kar si si zastavila za letošnje leto ali pa se temu kar najbolj približaj. Tako boš v novo leto stopila osredotočena na nove cilje.

In za konec: Pospravi svojo torbico
Če si ena od tistih, ki večinoma uporablja eno torbico je čas, da jo sprazniš in vržeš stran vse tisto, česar ne rabiš, račune, papirčke, uporabljene robčke, staro maskaro ali balzam za ustnice.

Ni komentarjev